Държавата очаква рязко увеличаване на добива на местен природен газ 13.10 | 14:03

1 млрд. лева в газова инфраструктура ще вложи "Булгартрансгаз" в следващите десет години

От Георги Велев

Една трета от нужния на България природен газ може да идва от собствен добив. Това значително би намалило зависимостта на страната ни от вноса на синьо гориво от Русия. Според прогнозата на газовият оператор "Булгартрансгаз" 34% от количествата газ в България могат да са от местен добив до две години. Очаква се планът да бъде разгледан и одобрен от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) следващата седмица.

В близко бъдеще се очаква и значително увеличение на потреблението на природен газ в страната. Прогнозата е, че през 2016 г. годишното потребление ще бъде за 3,8 млрд. куб. м, като в момента едва достига 2,9 млрд. кубика. Според изчисленията българският природен газ, открит в различни находища до момента, се изчислява на 1,3 млрд. куб. м.

В момента доставките са за 230 млн. кубика и идват само от находище "Галата" край Варна. Всъщност още от догодина се очаква собственият ни газ да скочи на 800 млн. куб. м.

Причина за очакваното повишение са по-големият брой нови концесии за проучване на находища. 
От "Булгартрансгаз" отчитат, че блок "Галата”, поле "Каварна” и поле "Калиакра” са с общ обем природен газ от 1,7 млрд. куб. м (440 млн. куб. м годишно), като капацитетът за добив ще започне да намалява постепенно с изчерпването на находищата. "Галата” се разработва от "Мелроуз Рисорсес”, придобита през 2012 г. от ирландската Petroceltic. Последните сеизмични изследвания на нови територии в блок "Галата” показват 23% вероятност за наличието на нови 3,5 млрд. куб. м газ.

Най-големи са очакванията за находището "Койнаре” на американската "Дайрект Петролеум”. Дружеството проучва 4 участъка за добив на газ в районите на Плевен и Ловеч. Според одобрено инвестиционно предложение от Министерството на околната среда и водите се очакват количества до 36 млрд. куб. м, като до момента е проучен изцяло само блок "А-Ловеч”, с прогнозирано количество от 13,7 млрд. куб. м.

По предварителни данни очакваните максимални количества на другите блокове са около 22 млрд. кубика. От газовата компания отчитат, че предстои изграждане на връзка между находището и националната газопреносна мрежа на "Булгартрансгаз” ЕАД.

В прогнозите не са включени проучванията на находищата в акваторията на Черно море и особено на блок "Хан Аспарух”, като резултатите от сондажите ще са ясни най-рано през следващата година.

Планът на газовата компания за развитие на мрежите предвижда в газопроводи, компресорни станции и в хранилището в Чирен през следващите десет години да бъдат вложени над 1 млрд. лв.

За тези 1 млрд. лв. от 2014 до 2023 г. предстои да се взема инвестиционно решение, информира в. "24 часа". Голяма част от средствата ще бъдат вложени в газови интерконектори, както и за свързване на националната мрежа с бъдещите газови връзки между България и Гърция и България и Сърбия, които няма да се изграждат от "Булгартрансгаз”. Строителството на тези обекти е поверено на Българския енергиен холдинг.

Водещи

Най-четени