Държава и бизнес ще разкриват заедно търговски представителства в чужбина 09.08 | 14:03

Министерството на икономиката и БТПП задълбочават партньорството си

От iNews.bg

Министерството на икономиката и БТПП задълбочават партньорството при разкриване на търговски представителства зад граница Министерството на икономиката и Българската търговско промишлена палата ще си партнират на принципа на публично-частното партньорство при изпращане на търговски аташета на България зад граница. За това се договориха заместник-министърът на икономиката Александър Манолев и председателят на палатата Цветан Симеонов.

Двамата се обединиха около мнението, че в редица страни и региони има неизползван търговски и инвестиционен потенциал поради липса или недостатъчен ресурс на Службите по търговско-икономически въпроси, спрямо големината на съответния пазар. В тази връзка двете институции ще обменят информация и ще набележат стъпки за изграждането на обща мрежа на задгранични представители. Целта е да се оптимизира ресурса и да се постигат още по-сериозни резултати.

Александър Манолев и Цветан Симеонов обсъдиха и подготовката на българското участие в бизнес форума в рамките на Инициативата "Три морета", който ще се проведе на 17–18 септември в гр. Букурещ. Симеонов подчерта, че се очаква активно присъствие на български компании, представители на Регионални търговско-промишлени палати от страната и редица институции. БТПП е отправила покана и към Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия и към партньорски организации на Палатата да предложат участници ( линк към регистрация ).

Бяха обсъдени и нуждите на българския бизнес от квалифицирана работна ръка в определени сектори, като за решаването на този въпрос не се изключва и внос на експерти.

Водещи

Най-четени