ЕК отпуска 125 млн. евро на земеделците заради руското ембарго 18.08 | 14:05

Компенсациите ще се предоставят от днес до края на септември

От Мария Стоянова

Европейската комисия ще отпусне 125 млн. евро за подпомагане на земеделските производители, засегнати от руското ембарго. Това съобщиха от пресслужбата на институцията. Помощта ще бъде предоставена от днес до края на септември, предаде ИТАР-ТАСС.

ЕК все още не е оценила щетите от официалната руска забрана за внос, но според експерти загубите ще достигнат над 7 млрд. евро.

"Тези 125 млн. евро ще бъдат използвани за компенсация за изтеглянето на плодове и зеленчуци от европейския пазар на плодове и зеленчуци с цел да не се сринат цените", заяви Роджър Уайт, представител на Комисията. Според него тези средства ще бъдат използвани за покриване на 50 на сто от разходите за изтеглянето на продукти от пазара.

От средствата ще могат да се възползват производители на домати, моркови, бяло зеле, чушки, карфиол, краставици, както и гъби, ябълки, круши, грозде и киви. "В момента реколтата от тези продукти е най-голяма и няма възможност за дългосрочното им съхранение", заяви Уайт.

От европейската институция обещават да следят отблизо ситуацията на пазара и да вземат допълнителни мерки при необходимост. 

Припомняме, че на 7 август Русия забрани импорта на някои продукти, суровини и храни от страни, наложили санкции срещу страната, в това число САЩ, Евросъюза, Канада, Австралия, Норвегия. Става дума за месо, млечни продукти, зеленчуци, кореноплодни, плодове, ядки, риба, морски дарове и колбаси. 

Водещи