Застрахователи: Всички имуществени застраховки ще поскъпнат, ако се плаща за превенция от градушки 27.12 | 09:41

Причината е, че от събраните средства ще се отделят пари, които да отидат за финансиране на Агенцията за борба с градушките

От iNews.bg

Всички имуществени застраховки ще поскъпнат, ако бъде прието да се включи и риска градушка. Това засяга ипотекирани апартаменти, всички общински сгради, пътища, които се застраховат, малки и средни предприятия. Това каза главният секретар на Асоциацията на застрахователите в България Нина Колчакова в ефира на "Здравей, България”.

Тя заяви, че няма да има промени при покритието по застраховката и при услугата, а ще се промени единствено сумата. Причината е, че от събраните средства ще се отделят пари, които да отидат за финансиране на Агенцията за борба с градушките.  

"Ние подкрепяме превенцията. Тя е основен принцип в застраховането, подкрепяме идеята държавата да инвестира средства в превенция, но нека това да става за сметка на тези, които са облагодетелствани от тази превенция. Ние сме против начина на финансиране. Този модел сам по себе си е показал своята неефективност в цяла Европа”, обясни възражението на застрахователите Колчакова.

Председателят на Асоциацията на земеделските производители Венцислав Върбанов  заяви, че една добра идея е на път да се превърне в тема, която да създаде напрежение. "В момента една четвърт от страната ни е защитена от градушки и ефектът е налице. Почти всяка година регистрираме големи щети от градушки и идеята на министъра е да се покрие 90% от страната като се въведе самолетен способ, при който самолетите обработват градоносните облаци и ги обработват със специален реактив. Не виждам защо се създава напрежение, при положение, че на първата среща застрахователите подкрепиха идеята”, каза той.

Водещи

Най-четени