За първи път от 2 години: Над половината инвестиции в имоти – български 13.08 | 17:50

Тенденцията за по-слаб интерес обаче ще продължи до края на годината, сочи анализ на Colliers International

От iNews.bg

През първото полугодие на 2019 г. се наблюдава обрат в тенденциите на инвестиционния пазар на имоти в България. За пръв път от две години насам българските инвеститори взимат превес и допринасят за по-голямата част от транзакциите – 59%. Прогнозите на Colliers от края на 2018 г. за свиване на инвестиционните обеми се реализираха. Общата стойност на инвестиционните сделки към средата на годината е малко над 167 млн. евро. Сред причините за това е недостигът на нов готов продукт за придобиване.

Сделките с имоти, генериращи доход, са предпочитани (53%) пред тези, придобити със спекулативна цел (47%). В радара на инвеститорите са основно парцели за строеж (близо 42% от всички транзакции) и офис площите (32%), следвани от хотели (19%) и други типове площи (8%). Нивата на възвръщаемост 1 запазват стойностите си от 2018 г. - за офиси (8%), за търговски площи - 7.25% и 9.5% за индустриални.

Според Colliers инвестиционния обем в края на 2019 г. ще продължи да бъде по-нисък от този през последните две години, но да надвишава стойностите на годишна база, регистрирани в периода 2009 - 2016 г. Сегментите с най-голям инвестиционен потенциал са офисни и търговски площи, при които се наблюдава устойчиво развитие, висока заетост на проектите и стабилни наемни нива. Засиленото търсене и купуване на парцели ще се запази - сигнал, че пазарът се намира във фаза, подходяща за развитие на нови проекти, които в последствие могат да се превърнат в инвестиционен продукт.

Водещи

Най-четени