Имотният пазар се раздвижва 18.06 | 09:05

Има засилено търсене на луксозни жилища, казва екпсерт

От Симеон Досев

По-добрата икономическа среда в Европа влияе и на родния пазар и спокойно може да се каже, че той тръгва нагоре. В момента преобладаващо се търсят жилища, предимно апартаменти. Има засилен интерес и към луксозните имоти, при това хората ги купуват в брой, а не чрез кредит. Това заяви пред БТА Ирена Перфанова, председател на Управителния съвет на Национално сдружение недвижими имоти (НСНИ), което обединява 270 компании.

"Естествено, това първо се отразява в големите градове, в по-представителните региони, с по-високи ценови нива. След това ще премине и към по-малките населени места. Като цяломиналата година беше малко по-добра от началото на тази година", коментира Перфанова, допълвайки, че се надява имотният пазар да бъде още по-динамичен през есента.

От сдружението смятат също така, че са необходими промени, за да има по-коректна и по-подробна информация, когато се правят проверки за тежести на имотите.

Българските брокери от своя страна не са далеч от своите колеги в Европа, като в някои отношения дори са по-добри, смята Перфанова. В другите страни обаче уважението към професията на брокера е много по-високо.

Според експертът все повече са случаите при сделки с имоти, при които клиентите се опитват пренебрегнат брокера, за да не плащат комисионни. Това се дължи на многото информация в интернет.

"Успоредно с това се увеличават и рисковите сделки с недвижими имоти, както и злоупотребите и несигурността с кого каква сделка се прави, кой влиза в обявеното за продан жилище", коментира Перфанова.

Най-четени