Италия е наш търговски партньор №2 за 2017 г. 19.07 | 11:33

Стокообменът ни за м.г. възлиза на 4.5 млрд. евро

От iNews.bg

Четири милиарда и половина евро е стокообменът между България и Италия през 2017 година, което прави италианската държава втори търговско-икономически партньор на страната ни за изминалата година.Това заяви заместник - министърът на икономиката Лъчезар Борисов в речта си при представяне на Бизнес гайд за страната ни, изготвен от Конфиндустрия България. На събитието за представяне на справочника, който да подпомогне италианските инвеститори да се запознаят с икономическата обстановка в България, присъстваха още посланика на Италия Н.Пр. Г-н Стефано Балди, председателят на Конфиндустрия България г-жа Мария Луиза Мерони, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, както и предприемачи от различни сектори.

Икономическият заместник-министър изтъкна още, че италианската страна е на 4-то място в класацията на водещите инвеститори у нас за последните 20 години. По думите му според анкети на други чуждестранни търговски камари 90% от инвеститорите стъпили вече в България биха реинвестирали в страната ни, което е доказателство за подобряване на бизнес климата.

"Предвиждаме икономическият растеж през тази година да достигне 4%, както и 10% реален ръст на инвестициите през 2018 година", подчерта Борисов. Г-жа Мерони посочи, че изданието може да послужи на всеки един предприемач, който ще инвестира в България да получи повече информация. По думите й бизнес гайдът ще бъде като наръчник за инвеститорите които искат да развиват дейност тук, като представя икономически финанси и инвестиционните възможности в страната.

Конфиндустрия България е сдружение на италианското предприемачество в България, което оперира от над 15 години в страната ни. Сдружението организира бизнес форуми, технически семинари и събития касаещи основните теми, представляващи интерес за нейните членове. Конфиндустрия България съдейства на фирмите, които работят в страната, поддържайки връзките с българската индустриална и търговска реалност, ориентирайки и подкрепяйки ги в техните стратегически бизнес решения. Сдружението обединява и представлява над 320 фирми инвестирали в България включващи инвеститори като UniCredit, Generali, Italcementi, Edison, както и множество средни и малки фирми, решили да инвестират в страната ни.

Водещи

Най-четени