И бензиностанциите с отсрочка за касовите апарати 18.06 | 12:00

До края на юни електронните магазини трябва да се регистрират в НАП

От iNews

Финансовото министерство отложи с няколко месеца пореден срок в прословутата Наредба 18 за касовите апарати. Този път отсрочката е за бензиностанциите. Те трябваше до края на юни да подменят електронните си системи с фискална памет (EСФП) и касовите си апарати според новите изисквания на НАП, така че да бъде премахната възможността за манипулиране на оборота. Новият срок е 31 юли, но бензиностанциите, които са сключили договори с разработчици за нови ЕСФП след 1 април, могат да ги внедрят до 30 септември. Според бранша това са по-голямата част от търговците на горива, пише "Сега".

Поредното отлагане на подмяна на касови апарати и софтуера към тях е направено след среща в Министерството на финансите (МФ) с търговци на горива. Те са успели да убедят министър Владислав Горанов, че регламентираният срок е недостатъчен.

До 30 септември, или с шест месеца, вече бе удължен срокът за спазване на изискванията в Наредба 18 за всички останали фирми, регистрирани по ДДС, които ползват софтуер за управление на продажбите. Както стана ясно, това е над 70% от бизнеса в страната. До промяната се стигна след силно недоволство на фирмите и заплахи за протести заради кратките срокове, в които трябва да бъдат направени големи инвестиции и в повечето случаи да се промени изцяло моделът на работа. В момента три работни групи в НАП, в които участват ИТ специалисти, все още изчистват наредбата от неясни и противоречиви текстове, за да може тя да бъде приложена безпроблемно.

В края на март финансовото министерство удължи и срока за въвеждането на новите касови бележки на бензиностанциите, в които на отделни редова трябва да са посочени покупната и продажната цена на горивото със и без акциз и ДДС. Тези касови бонове трябваше да се появят от 1 април, но по настояване на бизнеса бяха отложени за 1 октомври.

До момента МФ не е отговорило на забележката на Комисията за защита на конкуренцията, че оповестяването на покупните и продажните цени на горивата в касовите бележки може да доведе до "по-лесна координация на ценовата политика”, т.е. до картелни споразумения. По-големият проблем обаче е, че новите изисквания за касовите бележки са напълно безсмислени. Разбивките на цената не дават информация за печалбата на търговците, какъвто бе замисълът. Разликата между продажната и покупната цена показва единствено маржа за търговеца, в който влизат всички направени от него разходи.

Е-ТЪРГОВИЯ

Наближава крайният срок и за онлайн търговците - до 29 юни те трябва да обявят пред НАП своите електронни магазини. Изискването важи за физически и юридически лица, които извършват продажби по интернет по занятие, т.е. не засяга гражданите, които инцидентно продават свои лични вещи. Декларирането става по електронен път чрез портала за е-услуги на НАП. Наскоро от приходната агенция обявиха, че вече са декларирани над 12 000 електронни магазини. В същото време се очаква поредна промяна в Наредба 18, свързана с работата на електронните магазини. Те настояват да отпадне изискването за издаване на касови бележки при плащания с банкова карта по интернет.

Водещи

Най-четени