Караниколов: Мерките целят банките да са по-гъвкави към нови и съществуващи кредити 25.03 | 10:45

С допълнителните 500 млн. в ББР държавата ще гарантира 25% от заемите на бизнеса, отбеляза още той

От iNews.bg

Мерките на правителството целят да направят банките по-гъвкави по отношение на новите и вече съществуващите кредити. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов.

Той определи действията на БНБ, които отпуснаха пакет от 9,3 милиарда лева като много адекватна мярка, която е предприета само няколко часа, след като Европейската комисия е разрешила такава възможност.

Емил Караниколов се спря на мерките, които правителството на премиера Бойко Борисов е предприело в подкрепа на малкия и среден бизнес. На първо място отново той посочи пакетът на БНБ.

"Той дава по-голяма ликвидност на банките, които могат да бъдат по-гъвкави при предоставянето на кредити. Ние допълнихме тази мярка с още 500 милиона лева. Те отиват в ББР, но те ще бъдат гарант и ще покриват при един кредит до 25% от него. Това реално ще стимулира частните инвеститори и банките да извадят 2,5 милиарда лева, които ще влязат в българската икономика", каза министър Караниколов по бТВ, предаде БГНЕС.

Сред мерките за облекчаване и намаляване на безработицата министърът на икономиката на първо място посочи стимулирането на бизнеса с поделянето на тежестта 60 на 40, която цели да подпомогне бизнеса и да запази работниците. "Сега считаме, че бизнесът може да запази тези хора и да си позволи да плаща тези 40%", каза той.

200 милиона лева ще бъдат предоставени от ББР на търговските банки. Всеки, който има трудов договор, но в момента не работи, може да получи безлихвено 1500 лева. Тази сума не е малка, трябва да се има предвид, че средната заплата у нас е 1300 лева.

По отношение на страховете за ръст на безработицата, министър Караниколов посочи, че България е отворена икономика и няма как да не й се отрази затварянето на предприятия в чужбина.

"Заводите у нас не затварят временно и поради извънредните мерки, които сме въвели, а защото техните стратегически партньори в чужбина, затвориха, защото коронавирусът проникна в техните предприятия и компании", каза той.

Министър Караниколов обобщи, че всички икономически мерки, които бяха предоставени вчера, са реални, но те са краткосрочни.

Водещи

Най-четени