Караниколов: Стартъпите раздвижиха много области в технологичната индустрия 20.06 | 14:04

София се превърна в един от топ дестинациите за стартиращи предприятия в Европа, каза още той

От iNews.bg

Стартъп икономиката раздвижи много области, като превес взеха различни биотехнологични сектори, сред които - интернет на нещата, умни градове, изкуствен интелект, виртуална и добавена реалност; роботика; електромобили и автономни автомобили; дронове, 3D принтиране и дигитализацията. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов на иновационния форум "Innostart 2019", организиран от Американската търговска камара в България (АмЧам), съвместно с Израелско-американската търговска камара.

По думите му подкрепата за стартъпите се изразява чрез ускореното развитието на финансовите инструменти, както и чрез подготовката на законодателни промени за подобряване условията за стартиране на бизнес у нас, върху които съвместно работят Министерството на икономиката и Асоциацията на стартъпите (BESCO). "С полагането на дяловото инвестиране преди 5 години в България, мога да кажа, че София стана сред топ-дестинациите за стартиращи предприятия в Европа", подчерта той.

Министър Караниколов поясни още, че в настоящия програмен период чрез Фонд мениджър на финансови инструменти в България са предвидени три Фонда за ускоряване и начално финансиране (ФУНФ). До този момент Фондът на фондовете е създал два такива инструмента на обща стойност около 84 млн. лв. и стартира процедура за избор на третия Фонд мениджър в размер на 35.6 милиона лева, предвидени по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 (ОПИК).

На форума също така, икономическият министър коментира и изграждането на т.нар. суперкомпютър, който ще нареди София сред една от общо осемте локации в Европа с наличието на високоизчислителни машини. "Този факт е изключително имиджов и е важно послание към чуждестранните инвеститори в сферата на високите технологии за капацитета и възможностите на България", категоричен бе той.

Водещи

Най-четени