Китайски мартеници заливат пазара 28.02 | 12:00

От iNews

Китайски мартеници се опитват да изместят традиционното българско производство тази година. Масово търговци предлагат червено-белия аксесоар, дошъл за празника чак от азиатската страна.

Това показа проверка на Novini.bg сред предлаганите артикули за Първи март.

Мартениците внос от Китай обикновено струват по-малко и могат да бъдат закупени от многобройните сергии и магазинчета из цялата страна. Цената на евтината азиатска стока варира, като средно струва около 1 лев на дребно. Тенденцията да се посяга към вносните Пижо и Пенда изяжда хляба на хората, които плетат класическото бижу всяка година, оплакват се майстори.

Според познавачи обаче българският продукт много лесно може да бъде разпознат от чуждия аналог по вълнената прежда, с която са усукани мартениците.

Популярни за празника си остават първомартенските образи, подходящи за закичване. Фигурите струват около 1.80 лева. Подобни мартеници имат и луксозни варианти, за които купувачите трябва да отделят повече средства.  Брошки в бяло и червено може да стигнат и до 5 лева за брой. За патриотично настроените българи пък продавачите предлагат и мартеници в цветовете на трикольора. Средно цената на такъв артикул излиза от 2 лева до 4 лева в зависимост от формата и сложността на изделието.

Скорост набират и мартениците тип хендмейд. Такива артикули често излизат по-скъпо, като причина за това е бутиковият им вид и уникалната изработка. Ръчно правена продукция се предлага както от традиционно усукани конци, така и от жива вълна или дори шума. А любители на хендмейд изкуството се оказва гледат с добро око на тенденцията за избор на естествени материали в изработката на мартеници.

И тази година търговци предлагат сувенирни мартеници, подходящи за дома. Сумата, която купувачите трябва да отделят за украсата, е между 4 и 10 лева.

Най-предпочитани за празника са мартениците тип гривна. Най-обикновеното украшение струва около 0.40 стотинки, като цените могат да стигнат от 2.50 лева до 3 лева. Освен от традиционните бял и червен конец, на пазара могат да бъдат закупени и мартеници за ръка, изработени от кожа или мъниста.

Водещи