Колко пари са изтекли от България? 12.04 | 11:18

Сумата варира от 15 до 40 млрд. долара. Парите отиват в Кипър, Малта и други

От Ралица Стоянова

Колко пари изтичат от България?

Според доклад на Global Financial Integrity от страната ни са източени над 36 млрд. щатски долара за периода 2011 - 2010 г.

Според завеждащия отдел "Връзки с обществеността" на организацията Кларк Гаскоан обаче може да става дума за доста по-малка сума - 15,85 млрд. долара. Той уточни, че има различни критерии за изчисляване на нелегалните парични въпроси, които са повече и по-малко консервативни.

Според по-консервативните от България с изтекли са 15,85 млрд. долара. "Ние по-скоро залагаме на тази цифра", каза Гаскоан, цитиран от БНР.

Според по-малко консервативния критерий става дума за близо 40 млрд. долара. В тях обаче вероятно се включват и легалните парични потоци, поясни представителят на GFI.

В по-консервативния метод се включват повече форми на нелегални парични трансфери, като пренос на пари кеш през граница в куфарчета, трансакции, които се извършат от една и съща страна и при които фактурите на внасящата и изнасящата стана съвпадат.

Нелегални парични потоци от България изтичат към богати страни от региона, сред които Кипър, Малта, Латвия, Швейцария и Лихтенщайн. 

През последните години тези нелегални трансакции нарастват, като според Гаскоан това се дължи на финансовата система по света, наличието на т.нар. "данъчен рай" в определени страни и факта, че в много държави, сред които дори Великобритания и САЩ, мога да се създадат "фирми-фантоми".

1 трлн. долара годишно изтичат от развиващите се държави към държави, осигуряващи тайни на влоговете и данъчен рай, както и към международни финансови центрове като Ню Йорк, Лондон и Париж.

Според GFI около 5 млрд. долара от преноса на нелегални парични потоци идват от липсата на фактури при търговията. Други между 10 и 30 млрд. долара са нерегистрирани парични потоци, които често са форма на корупция и подкупи.

Водещи

Най-четени