Критериите за стрес тестове на ядрени централи готови до седмица 22.05 | 11:49

Представители на ЕК да участват в газовите преговори с трети страни, предлага комисарят по енергетика Гюнтер Йотингер

От Деляна Петкова

Представители на ЕК да участват в преговорите по газовите въпроси на държавите-членки с трети страни, предложи еврокомисарят Гюнтер Йотингер. Той разказа за идеята си по време на Европейския форум за ядрена енергетика, който се проведе в Прага.

На срещата участва и българският министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. При разговорите си с Йотингер Трайков поиска да бъде намерено решение на въпроса за задължителното обявяване на свободните капацитети по транзитните газопроводи (съобразно изискванията на Третия европейски енергиен либерализационен пакет) и същевременно е предмет на клаузи за конфиденциалност в двустранните договори с "Газпром".

В момента договорът с "Газпром" ни забранява обявяването на свободните капацитети, като разглежда тези данни като конфиденциална търговска информация. "Затова сме поставени между чука и наковалнята – от една страна еврокомисията ни заплашва със съд, ако не обявяваме капацитетите, а "Газпром" ни заплашва със съд, ако го направим", каза по този повод министър Трайков.

С еврокомисарят Йотингер той обсъди и въпросът за равнопоставено третиране на всички държави по проекта Южен поток в двустранните договори с "Газпром", като предимство в тях да има европейското право. Темата ще бъде поставена пред руската страна следващата седмица, когато руският министър на енергетиката Сергей Шматко ще представи пред ЕК в Брюксел актуалното състояние на проекта "Южен поток".

На форумът в Прага бяха дискутирани стрес тестовете за атомните централи в Европа. България подкрепя позицията на Европейската комисия проверките да се отнасят и за съседните на съюза държави, съобщават още от МИЕТ.

Очаква се през следващите седмици да бъде постигнато съгласие между държавите членки на ЕС за обхвата и критериите на стрес тестовете и те да бъдат реализирани до края на годината.

В българската АЕЦ "Козлодуй" от края на март вече се провеждат такива изпитания по национални критерии. Ние ще се съобразим и с общоевропейските критерии и ще допълним програмата си с тях, ако се налага, каза министър Трайков.

Тестовете ще бъдат извършвани от операторите на отделните централи, резултатите ще бъдат сертифицирани от местните ядрени регулатори, а след това ще има и партньорски проверки, предвижда технологията за бъдещите изпитания.

Водещи