МВФ: Има светлина в тунела за световната икономика на фона на пандемията 24.09 | 20:09

Глобалната прогноза не е толкова мрачна, колкото през юни, но ситуацията остава несигурна, обявиха от Фонда

От iNews.bg

Глобалната икономическа прогноза не е толкова мрачна, колкото през юни, обяви говорителят на Международния валутен фонд Гери Райс, визирайки по-добри от очакваното икономически данни от Китай и от някои развити икономики, предаде БНР.

Изявлението е сигнал, че през следващия месец Фондът ще излезе със завишена прогноза за представянето на световната икономика.

През юни МВФ прогнозира, че световната икономика ще се сви с 4,9% през настоящата година, след което ще последва растеж от 5,4 на сто през 2021 година.

Според базираната във Вашингтон институция икономическата прогноза не е безоблачна, а развиващите се пазари, с изключение на Китай, са в критична ситуация заради коронавируса.

Гери Райс отбеляза пред репортери, че цялостната глобална перспектива остава предизвикателна в резултат на короанвирусната пандемия и нейното въздействие върху много икономически сектори.

Ситуацията остава "несигурна" в много развиващи се страни и на развиващите се пазари извън Китай, посочи той, отбелязвайки, че МВФ е загрижен и от нарастващите нива на дълга по света.

Водещи

Най-четени