Миньорски заплати се вдигат с между 100 и 200 лева 02.11 | 12:45

От КНСБ продължават да настояват за такова повишение за всички работещи българи

От iNews.bg

Миньорите в "Мини Марица Изток" ЕАД ще получат своите 100 лв. към заплатите. Синдикалната организация в мината договори увеличение на фонд "Работна заплата" с 10 на сто. Скокът ще бъде разделен на две – 5 на сто от четвъртото тримесечие на 2017 г. и още 5 на сто от началото на 2018 година. На практика това представлява ръст от поне 100 лв. за ниските заплати, но за някои длъжности достига и надминава 200 лв., съобщиха от КНСБ.

Първоначалното предложение на ръководството на фирмата беше за 5% увеличение. По-големият ръст обаче бе договорен с министъра на енергетиката Теменужка Петкова и с участието на президента на КНСБ Пламен Димитров и председателят на миньорската федерация Валентин Вълчев.

Въпреки трудностите, заплатите в минната промишленост трябва да се увеличават, както навсякъде в страната, заяви в коментар Пламен Димитров. По думите му миньорите имат право и трябва да получат своите поне 100 лв. върху заплатата, които синдикатът иска за всеки един работещ българин. Той припомни, че това е и едно от исканията на протеста на КНСБ, проведен на 27 октомври 2017 година.

Това не е единственото предприятие в минно-добивната промишленост, където се вдигат заплатите. Положителен пример за увеличаване на възнагражденията е "Каолин", където заплатите нараснаха с 10 до 16 на сто, в зависимост от длъжността. Мярката отново е договорена със синдикатите. В "Асарел Медет" увеличението е с 5 на сто, което означава поне 100 лв. на работник.

За сравнение през миналата година средната заплата на работещите в сектора е нараснала с 2 на сто, достигайки 16 527 лв. годишно. Това е с близо 5 000 лв. над средното за страната, което е 11 534 лв., отчетоха преди месец от минната камара. В минно-добивната промишленост работят 22 342 души.

Водещи

Най-четени