Може да загубим 53,4 млн. евро заради руското ембарго 09.08 | 16:42

Ще се увеличат и разходите за европейския данъкоплатец, смята икономистът Иван Бянов

От Мария Стоянова

Наложеното ембарго от Русия ще доведе до загуби за България, които могат да достигнат 53,4 млн. евро. Това заяви икономистът Иван Бянов пред "Фокус".

По думите му на толкова се равнява износът на стопански и хранителни стоки за Русия. Според него, ако се предположи, че няма да има намаление или увеличение на износ на такива продукти за тази година, това означава, че загубите на страната ще се равняват именно на тази сума.

"53 млн. евро са около 100 млн. лева, но по разбивки, тези 53,4 млн. евро са съответно разпределени по сектори, а съответно овощарството и производството на пресни плодове и зеленчуци не е сред най-силно развитие ни сектори, така че всеки пазар е добре дошъл. Другите сектори – риби, сирена също са засеганти”, коментира експертът.

"Говорим за аграрна продукция и аграрни стоки, които не са от най-трайните и ако тези страни-членки не могат да си намерят нови пазари, а това не може да стане бързо, може тези стоки да останат на вътрешно-общностния пазар на Европейския съюз", обясни той.

Това според него означава, че ще има срив на цените, за което ще се наложи компенсация на земеделските производители от фондовете на Европейския съюз. Тези допълнителни бюджетни разходи пък ще доведат до увеличение на разходите за европейския данъкоплатец, обясни още Бянов.

Освен изключителните икономически последици се очакват и редица фалити на родни производители. Според индустриалецът Васил Василев много по-тежки ще са косвените удари върху икономиката на страната ни заради наложеното руско ембарго.

От бранша коментират, че ще се влоши икономическият климат като цяло в ЕС, защото в плановете на редица страни е заложен износът към Русия. Това ще окаже влияние върху общия бюджет на ЕС и може да се предположи, че ще има чувствително затягане на коланите.

"Ефектът отново ще е срещу нас, защото живеем основно благодарение на европейските помощи", заяви Василев. Според него тепърва ще се усещат ударите върху икономиката ни. Сътресение ще има също на пазара на недвижими имоти и в транспорта, коментира той пред "Преса".

Припомняме, че на 7 август Русия забрани импорта на някои продукти, суровини и храни от страни, наложили санкции срещу държавата – САЩ, Евросъюза, Канада, Австралия, Норвегия. Става дума за месо, млечни продукти, зеленчуци, кореноплодни, плодове, ядки, риба, морски дарове и колбаси. 

Водещи