Нанков: Разчитаме на строителството да ни изкара по-бързо от кризата 30.04 | 11:05

В готовност сме да започнем 3250 сгради за над 1.6 млрд. лв., казват от бранша

От iNews.bg

Възлагаме огромни надежди на сектор строителство да ни изведе от кризата, заяви зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройстрос Николай Нанков на брифинг с представители на Българска строителна камара, цитиран от БГНЕС.

Преди брифинга представителите на строителната камара са имали среща с премира Бойко Борисов. По време на нея е обсъдено работата на значимите инфраструктурни проекти, както и мерките за малкия и среден строителен бранш.

Стана ясно, че 200 хиляди са заетите по официални данни в бранша.

Строителният бранш настоява правителството да отмени забраната, с която не се разрешава да се работи между 14 и 16 часа – те искат ясни параметри на допустимите децибели шум – наредба, което да казва кое е шум. "Не е правилно да сложиш всичко под общ знаменател – да къртиш, не, но да шпакловаш фасадата или наливаш бетон", посочиха конкретно от бранша.

Според Камарата към момента имат готовност за строителство на 3250 сгради на стойност 1,605 млрд. лева. "При наличието на средства сме готови да задвижим този механизъм", категоричен е изпълнителният директор на Строителната камара Валентин Николов.

"Да, средства трябва да се дават да се подпомагат бедни, безработни и т.н., но това са краткосрочни мерки – основното е икономиката да заработи. Освен това строителството е един от малкото сектори, да не кажа единственият, който бързо може да увеличи дейността си – може да нараства като гъба в зависимост от обектите, освен това в строителството може да работи всеки – и високо квалифицирани и средно, и ниско", заяви Николов.

Безобразие е 40 години да не може да свършим Околовръстното шосе. Безобразие е да не може да си осигурим път София – Видин и Северозапада, продължи още Николов.

Водещи

Най-четени