Незначително поевтиняване на природния газ от понеделник, реши КЕВР 28.06 | 13:46

Утвърдената цена е с 0,6 % по-ниска в сравнение с действащата през последните 3 месеца

От iNews.bg

Комисията за енергийно и водно регулиране прие решение във връзка с подаденото от "Булгаргаз” ЕАД заявление за утвърждаване на цена за IІІ тримесечие на 2019 г., по която общественият доставчик продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа.

Утвърдената от Комисията цена на природния газ за третото тримесечие е в размер на 44,90 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), което представлява намаление с 0,27 лв/MWh или с 0,60% в сравнение с действащата цена за ІІ-то тримесечие на 2019 г. В утвърдената цена на природния газ от 44,90  лв./MWh лв. са включени компонента "цена на природния газ на входа на газопреносните мрежи" в размер на 43,97 лв./MWh, компонента за дейността "обществена доставка" по чл. 17, ал. 6 от НРЦПГ в размер на 0,80 лв./MWh и компонента за компенсиране на разходи, произтичащи от наложени задължения към обществото по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ в размер на 0,13 лв./MWh, покриваща разходите на "Булгаргаз" за съхранение на количества в подземното газово хранилище "Чирен" в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации. В утвърдената от Комисията цена на природния газ не са включени цени за достъп и пренос през газопреносната мрежа, определени по реда на Методиката за определяне на цени за достъп и пренос на природен газ през газопреносните мрежи, собственост на "Булгартрансгаз”, които клиентите следва да заплащат на крайните снабдители.

При утвърждаването на цената на природния газ КЕВР отчита условията, залегнали в действащия договор между "Булгаргаз" и "Газпром экспорт”, промените в курса на щатския долар спрямо лева, калоричността и количествата природен газ за съответното тримесечие. Правомощията на КЕВР са единствено да установи дали заявлението на обществения доставчик "Булгаргаз" отговаря на изискванията на Наредба № 2 за регулиране на цените на природния газ и на договора за доставка между двете дружества.

Съгласно ценообразуващата формула по договора с "Газпром экспорт” се отчита движението на световните пазари на цените на алтернативните на природния газ горива - мазут със съдържание на сяра 1% и газьол със съдържание на сяра 0,1%, за предходните 9 месеца преди ценовото решение. При определяне на очакваните доставни цени е отчетена и динамиката на цените на алтернативните горива на международните пазари. В резултат на това през III тримесечие на 2019 г. очакваните доставни цени на природния газ са с около 1,7% по-ниски от доставните цени, прилагани през II тримесечие на 2019 г.

Отчетена е и промяната в осреднения валутен курс на лева към щатския долар, съпоставен с валутния курс за предходния ценови период. За периода от четиридесет и пет дни, предхождащи месеца на внасяне на предложението за утвърждаване на цени (17.04.2019 г. – 31.05.2019 г.), курсът е нараснал с 1,6%.

Заявеното от "Булгаргаз" количество природен газ за доставка от внос за III тримесечие на 2019 г. е 5 503 905 MWh, които са формирани по договор с ООО "Газпром экспорт” и по договор с "Kolmar NL B.V.". Съгласно сключения договор за покупко-продажба на природен газ между "Kolmar NL B.V." и "Булгаргаз” договорената доставна цена е по-ниска от очакваната цена по договора с ООО "Газпром экспорт”, което е отчетено при определяне на продажната цена на природния газ за III тримесечие на 2019 г.

Водещи

Най-четени