Нови промени в Закона за енергетиката заради високите сметки за ток 27.01 | 16:15

Издаването на две фактури с един и същ падеж било хардуерен проблем, оправдаха се от Енерго-Про

От iNews.bg

Депутати от парламентарната комисия по енергетика обмислят да внесат нови промени в Закона за енергетиката, с които да не се стига отново до необосновано високи сметки за ток.

"При дружествата ЧЕЗ и ЕВН няма проблеми със сметките за ток за януари, но сме ги поканили да ги изслушаме. Клиентите на Енерго-Про са получили две сметки с един и същ падеж и макар че отчетният период е спазен, реално се е получило плащане наведнъж на енергия, потребена за 51 дни, а това няма как да не направи впечатление на хората", каза при откриването на заседанието председателят на комисията и депутат от ГЕРБ Делян  Добрев.

Жельо Бойчев от БСП обясни, че ще бъде внесен нов законопроект за промени. По думите му, ако са били приети поправки в Закона за енергетиката, е нямало сега отново да се обсъждат високите сметки за ток.  

Делян Добрев посочи, че предлаганите преди време от БСП промени са предвиждали да може да не се плаща сметка в рамките на три месеца и ако това е било прието, то на хората са щели да се събират още по-дълги периоди за плащане наведнъж. 

Според него това, което се случва сега е в много по-малки мащаби, но все пак Народното събрание няма да допусне да се случи отново това, което е стана през 2012 г. Тогава започнаха масови протести заради високите сметки за ток, което доведе и до оставката на правителството на ГЕРБ

Той обясни, че в районните на Енерго Про обаче са издадени 67 000 фактури, които са с един и същи падеж", допълни председателят на комисията.

"Иска се от абонатите да платят сметка за ток от 52 дни, а не месечна и това прави впечатление на хората, защото те плащат за почти два месеца", заяви още Добрев.

Валентин Николов от ГЕРБ отбеляза, че в момента преживяваме "дежавю".

"Ако няма законова причина за това, то става въпрос за някаква надменност на електроразпределителното дружество или за нарочна провокация. Като народен представител поемам отговорност да вкараме такива законови промени, които да не позволяват това в  бъдеще", заяви Николов. 

Магдалена Ташева от "Атака" отбеляза, че има сигнали и от потребители от Пловдив-област, които са получили двойно по-високи сметки за ток. Славчо Атанасов от Патриотичния фронт поиска процедурата за отнемане на лицензите на електроразпределителните дружества, започната от предишния състав на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), да продължи. Също така той настоя за нови правомощия за регулатора и за изпитания на електромерите в лаборатории на БАН и Техническия университет.

От своя страна Енерго-Про обясниха, че проблемът, довел до издаване на две фактури с един и същ падеж, е хардуерен.

По думите на управителя на електроразпределителното дружество Стефан Абаджиев изискването да не се надвишава срокът на отчет от 31 дни е било спазено и затова е бил направен междинен отчет едва на 5% от клиентите на дружеството.

"Направихме всичко възможно, за да не натоварим хората, предвидихме възможността за разсрочване на плащането на сметката от междинния отчет с 15 дни и клиентите, които това ги касае, бяха уведомени", посочи Абаджиев, цитиран от БТА. 

Той обясни, че софтуерът е по немски стандарт и не позволява, ако един клиент е отчетен в определен период, да се промени датата на падежа на сметката. Оказало се, че са нужни месеци за промяна на софтуера.

"Ако в закона беше казано, че трябва да се фактурира в различни месеци, щяхме да отстраним отдавна проблема", добави Абаджиев. 

Водещи

Най-четени