Нов стандарт "Стара планина" заради европейски изисквания 06.11 | 11:00

Производители предпочитат да продават в малки магазини, а не във вериги

От iNews.bg

Нова версия на стандарт "Стара планина" ще влезе в сила в следващите седмици. Промените по сегашния стандарт се налагат заради нови европейски изисквания за етикиране на храните. "Става дума за дребни детайли в съдържанието, които обаче трябва да се коригират”, коментира изпълнителният директор на Българската асоциация на месопреработвателите Светла Чамова. От организацията са готови още идната седмица да обсъдят и въведат промените в стандарта.

"Малко повече от месец остана до въвеждането на новите европейски изисквания за информация върху етикетите на храните, но много наши фирми срещат трудности при подготовката им. Това е един от най-големите проблеми на бранша в момента", обяснява още Чамова, цитирана от в-к "Монитор".

По думите на експерта  голяма част от родните производители се насочват към малките специализирани магазини и избягват да работят с големите търговски вериги. Месопроизводителите твърдят, че по този начин потребителите могат да си изберат по-качествени стоки. 

Според новите изисквания на ЕС потребителите вече няма да се объркват от етикетите на храните по магазините. Нови правила влизат в сила, които ще направят надписите по продуктите по-разбираеми за обикновения потребител. Производителите вече ще трябва да посочват задължително всички съставки с подходящ шрифт не по-малък от 1,2 милиметра, обясниха от Агенцията по безопасност на храните.

Новите правила ще влязат в сила от 13 декември и са наложени от Брюксел. Обновените етикети трябва да присъстват не само върху храните, които купуваме в магазините, но и в ресторантите, при доставки и кетъринг.

Водещи