Парното скача с до 19% от 1 юли 29.06 | 17:47

Експерти предвиждат отлив на клиенти от дружествата

От Мина Стойчева

Сериозен скок в цената на топлинната енергия се очаква от 1 юли. Според предложението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) увеличението на стойността на парното и топлата вода ще е между 6 и 19%. Това ще доведе до сериозен отлив на клиенти, които ползват такова отопление, а оттам – и до фалити на дружествата.

От Асоциацията на топлофикационните дружества са изчислили, че при увеличението на цената на топлинната енергия, клиентите ще намалеят с 20 на сто, предаде Нова телевизия. Според тях нарастването на стойността на топлото не трябва да е повече от 5%.

Най-сериозен скок на цената на парното и топлата вода се очаква в Русе. Там тя ще нарасне с цели 19 %. От ДКЕВР предвиждат 12-процентно увеличение за столицата и 10-процентно за Пловдив. Най-малка ще е промяната за бургазлии – със 7%.

Припомняме, че в средата на месеца ДКЕВР поиска с 8,6% по-висока цена на топлинната енергия за София спрямо увеличението, поискано от "Топлофикация София". Ако бъде одобрено предложението на комисията, от 1 юли цената на топлинната енергия с гореща вода от комбинирано производство за абонатите на столичното парно ще е 89,15 лв. за Мвтч. Това реално е със 7,07 лв. повече от поисканото от дружеството. От комисията отбелязват, че стойностите са без ДДС.

Водещи