Последен ден за искане на обезщетение заради Ешерихия коли 11.07 | 09:06

Документите се приемат в областните дирекции на фонд "Земеделие"

От Петя Михайлова

Днес е последният ден, в който земеделските производители могат да подават заявки за плащане на щетите, предизвикани от кризата с Ешерихия коли, съобщи БНР.

Документите се приемат в областните дирекции на фонд "Земеделие".

От очакваните над 160 кандидати, имащи право на компенсации, досега само 38 са подали заявки за плащане в Разплащателната агенция.

Финансовата помощ ще бъде отпусната от Европейския съюз и има за цел да бъдат обезщетени производителите на домати, салати и краставици, чушки и тиквички за загубите, които претърпяха от паниката със заразата.

Обработката на документите ще отнеме един месец, а след това те ще бъдат изпратени в Брюксел. Разплащателната агенция ще превежда компенсациите след извършване на необходимите проверки.

Зеленчукопроизводителите няма да бъдат ощетени, тъй като компенсациите за нереализирана продукция са малко по-високи от изкупните цени, увериха от Министерството на земеделието.

Българските производители на зеленчуци ще бъдат компенсирани за нереализирана или унищожена продукция в периода 26 май – 30 юни заради истерията с новата зараза Ешерихия коли. Ако са продавали на по-ниска цена, ЕС няма да ги компенсира.

Европейската комисия е предложила 210 милиона евро за компенсации, с които ще се покрият 50% от средната за Европейския съюз цена на килограм за петте вида зеленчук -домати, краставици, пипер, тиквички и салата.

Така българските производители ще получат по 45 стотинки компенсация от ЕК.

За референтни стойности са взети пазарните цени на краставиците през юни 2008, 2009, 2010 година.

Водещи