Проверяват всеки сигнал за надписани сметки за ток 26.01 | 12:19

Експерти ще инспектират измервателните уреди на ЕРП-тата 

От iNews.bg

Заради множеството оплаквания от цяла България за завишени сметки за ток и излизането на две фактури за един месец, правителството ще направи проверка на трите електроразпределителни дружества. Това заяви зам.-министърът на енергетиката Антон Павлов пред Нова телевизия.

По думите му експертите от министерството са констатирали, че потребители са получили две фактури, като втората е с падеж 10 февруари. Затова ще бъдат инспектирани измервателните уреди на трите ЕРП-та.

"Още днес ще заминат екипи в района на Североизточна България. Планови проверки ще има и в останалите електроразпределителни дружества. Очакваме и ДКЕВР да се включи в проверките”, каза той.

По думите му две фактури са получили 67 000 потребители. Това са около 5% от клиентите на дружеството, снабдяващо с ток Варна и околностите. Впоследствие станало ясно, че срокът за плащане на втората фактура, издадена от Енерго - Про, ще бъде удължен с 15 дни. Според него проблемът с двете сметки идва от желанието на дружествата да спазят срока за отчитане. 

Зам.-министърът бе категоричен, че по всеки един сигнал ще се извърши проверка.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви пред БНТ, че ако бъдат установени нарушения, то върху ЕРП-тата ще се стовари цялата строгост на закона. Тя е поканила ръководствата на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго про на среща в Министерството на енергетиката, за да търсят заедно взаимноприемливи решения.

Водещи

Най-четени