Продължаваме да ядем сирене от сухо мляко 09.07 | 17:29

Българинът все по-често купува овчи сирена и кашкавали

От iNews.bg

Въпреки ръста в производството на сурово мляко, продължава влагането на сухо мляко и концентрати в млечните продукти. Близо 4000 тона сухо мляко и 5600 тона млечен концентрат са вложени от български преработвателни предприятия при производството на сирене и кашкавал през миналата година. Това сочат окончателните данни от изследване, направен от Министерството на земеделието, съобщени от БНР.

За същия период от време в мандрите са постъпили 544 млн. литра мляко за преработка. 93% от него е краве, останалите 7% се поделят от овче, козе и биволско мляко, предаде БГНЕС. Преработвателните предприятия са пуснали на пазара 134 хил. тона кисело мляко, 53 хил. тона сирене и 20 хил. тона кашкавал.

Най-сериозен ръст на интереса статистиката отчита към овчето сирене и кашкавала от овче мляко, където производството е скочило 60% за година. Любопитно е, че на фона на фермерските оплаквания за ниски изкупни цени на млякото, през 2016 г. в българските мандри са влезли за преработка близо 40 млн. литра сурово мляко от страни членки на ЕС.

Водещи