Родни фирми отново забавят плащанията помежду си 14.05 | 16:30

Средният срок за покриване на дълговете стигна 63 дни, най-много бавят парите строителни и техно компании

От iNews.bg

За поредна година средният период за разплащане на фирмите в България продължава да се увеличава. През 2018 година той достига 63 дни или с един повече в сравнение с 2017 година и с четири повече в сравнение с 2016 година. Това показва проучване на световния лидер в застраховането на търговски кредити - Euler Hermes, направено на базата на извадка от 25 000 компании, от 20 сектора в 36 държави.

Най-много време у нас за поредна година отнема издължаването в сектора на технологиите – 134 дни. В Топ 3 на бавните плащания се завръща Строителството с 82 дни, което е 3 дни повече в сравнение с предходната година, но все пак значително под нивото от 99 дни за 2016 годината. Другите сектори със значително по-дълъг срок на разплащане в сравнение със средното за страната са Стоки за свободното време с 76 дни и Стоки за бита и Машиностроене с по 73 дни.

Въпреки тенденцията за увеличаване на периода, издължаването у нас остава по-бързо от средното в световен мащаб, което за 2018 година е 65 дни (66 дни през 2017 година). Според анализаторите на Euler Hermes тенденцията за съкращаване на сроковете за разплащане на глобално ниво ще продължи и през 2019 година и ще се свие с още един ден. Това е резултат от забавянето на икономическия ръст, което прави бизнесът по внимателен.

2157546

Изключение от правилото правят Средиземноморските държави, които според експертите се връщат към "лошия навик” да бавят плащанията. Доказателство за това са данните, които показват, че сроковете в Италия (+5 дни), Франция (+2 дни), Гърция (+2 дни)и Испания (+1 ден) през 2018 година са се удължили още.

Така трите държави с най-бавно се издължаващи се фирми са Китай, Гърция и Италия – средно 92 дни и 90 и 86 дни. За поредна година най бързо се разплащат в Нова Зеландия – за 47 дни.

"Обръщаме специално внимание на българските компании, които осъществяват търговия с партньори в Средиземноморските държави и особено Гърция, за да са подготвени за възможни сериозни забавяния в плащанията. Това има още по-голяма тежест за средните фирми, които могат да пострадат сериозно от една единствена по-голяма сделка и да поставят цялото си съществуване под въпрос.”, обяснява Камелия Попова, Управител на Euler Hermes за България.

"С повишен риск са и търговските отношения с компании в Турция, която традиционно е ключова експортна дестинация за България. Там освен дългите срокове за разплащане от 79 дни имаме допълнителни икономически фактори, които изискват заострено внимание.”, допълва тя.

Работещо решение за повишаване на сигурността е застраховката на кредитния риск, която става все по-популярна у нас не само сред големите компании. Освен финансови гаранции, бизнесът може да получи и предварителна проверка на партньоритие по потенциална сделка и експертен съвет. Наличието на застраховка на кредитния риск може да улесни и получаването на финансиране и кредити от банкови институции. Тя е особено важна в случаите на работа с нови клиенти или контрагенти от чужбина.

2157545