Русия строи рибарници, за да стимулира износа на хайвер 28.03 | 19:46

Десетки ферми за отглеждане на есетра са отворили врати през последните три години из цялата страна

От Кремена Бедерева

Някога най-големият износител на хайвер в света, днес Русия строи рибарници, за да се завърне сред челните позиции за производство на деликатесното ястие.

Десетки ферми за отглеждане на есетра са отворили врати през последните три години из цялата страна, съобщава АФП. Амбицията им е да добиват 16 тона хайвер от есетра годишно до 2014 година.

Устойчивото развитие на сектора е много важна част от програмата за възстановяване на престижната позиция на Русия като световен лидер по износ на хайвер. Днес дълголетните есетри се отглеждат в просторни светли аквариуми, където няколко пъти в месеца се ограждат с мрежа, а работници внимателно събират хайвера им.

Тази политика се наложи, след като десетилетия наред уловените в природата риби бяха убивани, за да се извлече хайвера им, което доведе до толкова голямо намаляване на популацията, че се наложи Русия да въведе мораториум върху улова на риба в Каспийско море преди 9 години.

Останалите страни, които граничат с Каспийско море, също се съгласиха да спазват мораториума, тъй като този басейн е източник на 90% от световното производство на хайвер, който не идва от рибарник.

Устойчивото отглеждане на есетра в аквариуми е също и икономически оправдано, тъй като за добива на единица количество хайвер в рибарника се отглежда около 1/3 от рибата, която би била убита, ако хайверът се добиваше с улов в природата.

До момента една ферма добива около 5 тона хайвер годишно, защото рибите, които живеят до 7 години, не са достигнали пълния си размер.

Засега рибарниците имат огромни перспективи, като се има предвид, че мораториумът ще е активен още няколко десетилетия докато се възстанови популацията на дивата есетра.

Правителството трябва да се справи и с бракониерството, тъй като преди няколко години черният пазар бе изчислен на стойност над 1 милиард долара.



Водещи

Най-четени