Руснаците искат да се включат в газовия хъб 28.01 | 16:52

Засега обаче Москва изчаква да види как Брюксел ще оцени проекта „Балкан“

От iNews.bg

Русия проявява интерес да участва в реализацията на проекта за изграждане на газовия хъб "Балкан" на наша територия. Това става ясно след разговорите между министърът на енергетиката Теменужка Петкова и първия зам.-министър на правосъдието на Руската федерация Сергей Герасимов, който е и ръководител на руската делегация, която е в София за заседанието на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. По време на разговорите между двамата нашата страна е представила подробно идеята, която преди няколко месеца лансира премиерът Бойко Борисов и за реализацията й вече е създадена работна група между нашето правителство и Генерална дирекция "Енергетика" при Европейската комисия. Петкова обясни, че основната цел е да се набележат основните етапи за реализацията на проекта "Балкан", както и той да съответства изцяло на еврозаконодателството и на Третия либерализационен пакет, съобщава БТА. 

Именно в тази връзка обаче засега руснаците засега не са особено големи оптимисти и по-скоро ще изчакат мнението на Брюксел преди да се присъединят към проекта и да се прецени под каква форма биха участвали. Според думите на Герасимов обаче интересът на руската страна по принцип е сериозен. Той обаче предупреждава, че Москва ще изчака съгласуването на всички документи с Европейската комисия и едва тогава ще се присъедини към инициативата. Според думите на Герасимов сътрудничеството ни около газовия хъб "Балкан" със сигурност ще бъде достатъчно ефективно.

От българска страна също е заявен голям интерес относно включването на Москва в проекта. Според Петкова ще бъде много добре хъбът да се захранва и с руски природен газ. Така ще се гарантира сигурността на доставките и постигането на целта за реален пазар на природния газ. 

Водещи

Най-четени