Сачева разкри кои фирми ще могат от утре да кандидатстват за помощ по схемата 60:40 30.03 | 15:15

Трудовите отношения с работниците трябва да са сключени преди въвеждането на извънредното положение - 13 март. Ще има публичен регистър на компаниите, получили подкрепа. Той ще бъде публикуван на страницата на НОИ

От iNews.bg

Ясен е списъкът със секторите, непосредствено засегнати от извънредното положение. за тях ще има подкрепа по мярката 60 на 40. Това съобщи министър Деница Сачева на брифинг, посветен намерките за подкрепа на бизнеса по време на кризата с COVID-19.

Това са: търговия на дребно, без търговия за автомобили и мотоциклети, сухопътен транспорт, пътнически въздушен транспорт, хотелиерство, дейности на ресторанти и заведения, дейност на питейни заведения, прожектиране на филми, туристическа и туроператорска дейност, организиране на конгреси и търговски изложения, предучилищно образование като се включва основно частен сектор детските градини, артистична и творческа дейност, спортни и други дейности, поддържане на добро физическо състояние. 

Работодателите ще могат да кандидатстват още от утре в агенцията за заетостта. Решение ще има до 7 дни. В срок от 5 дни ще получат и компенсацията, добави Сачева. 

Останалите фирми, които могат да се надяват на помощ от държавата, ще могат да кандидатстват, като декларират спад от 20 % в продажбите. За референтен месец, ще се ползва месец март. За компаниите, създадени след март, 2019 г. има отделен ред за доказване на оборотите, уточни Сачева. 

Трудовите отношения с работниците трябва да са сключени преди въвеждането на извънредното положение - 13 март.  Ще има публичен регистър на компаниите, получили подкрепа. Той ще бъде публикуван на страницата на НОИ.  Контролът ще е засилен. Ще се осъществява от НАП и ГИТ. Проверки по отношение на истинността на дадената документация ще бъдат извършвани през цялата година. Мярката ще се отнася до осигурителния доход на работника, каза още Сачева. 

Ако работодателят не изплати останалите 40% от полагащото се възнаграждение на работниците, то той ще върне и държавната помощ от 60-е процента.  "Общо безработните са над 200 000. Към 27 март те са 213 700, а тези, които са се регистрирали от началото на кризата, до момента са 9909", разкри социалният министър. По думите на Сачева, по мярката може да се кандидатства месец за месец, като засега общият ѝ период на действие е 3 месеца. Също така, работодателите ще могат да кандидатстват само за част от своите служители, ако имат други, чиято работа не е възпрепятствана от извънредното положение.

"В момента тече интензивна работа в Министерството на финансите и в правителството за първоначалните данни за актуализацията на държавния бюджет", разкри финансовият министър Владислав Горанов. Той добави, че в момент, в който се говори за заетост, едва ли ще започнат съкращения, но все пак се обмислят някакви ограничения, за определени администрации. "Работодателят, който има възможност, трябва да прецени дали може да съхрани заетостта. Тези, които нямат възможност, не са длъжни да се възползват от мярката. За тези работодатели, които не може да се справят, тази мярка не е пълноценна. Тези, които са били на ръба още преди кризата, едва ли ще останат незасегнати и през кризата", добави финансовият министър.

"Не сме обсъждали промяна в пенсионното законодателство, свързано с осигуряването на доходите на пенсионерите. Нашата роля е да съхраним възможността държавата да изпълнява своята функция", каза още Владислав Горанов.

"Никой няма да бъде накаран насила да наложи тази мярка. Ще дадем, колкото е нужно, за тези 3 месеца. Ако кризата е толкова дълбока и не можем да се справим, ще мислим по-радикални мерки", добави той.

Довечера в 18.30 ще проведем още едно дигитално заседание, за да внесем актуализацията на бюджета за мярката 60/40. Оптимистичният вариант е, че тя ще струва около 1 – 1,5 милиард лева. Това каза по-рано на брифинга в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов. "Има още малко да се доработи, за да влезем за актуализация в парламента, да гарантираме мярката с пари. Горанов и Сачева незабавно изпращат решението в Европейската комисия, защото това е държавна помощ. 

В рамките на 24 часа ще ни върнат отговор и ще ни го разрешат, защото и преди това сме го говорили, но това е процедура, която трябва да бъде извървяна", допълни премиерът.

Водещи

Най-четени