Свинското поскъпнало с до 30%, предстои още 31.07 | 18:00

Увеличението на цената не е само заради африканската чума, по световните пазари също се вдигам, обяснява шеф на ферма

От iNews.bg

За по-малко от месец цената на свинското месо у нас се е покачила между 25 и 30%, а до есента може да скочи с още до 15 на сто. Това прогнозира Румен Андреев, изпълнителен директор на едно от най-големите предприятия за производство и преработване на свинско месо у нас в ефира на БНР.

По думите му поскъпването се дължи не само на все по-разпространяващата се зараза от африканска чума по свинете и умъртвяването на хиляди животни, а и на световните пазари:

"Много е важно да няма паника сред населението, за да не спадне консумацията. Другото, което е много важно да се разбере - неизбежно е поскъпване на цените, което поскъпване е свързано със събития, които се случват в цял свят, а не само в България. Китай като страна, която е най-голям консуматор на свинско месо, унищожи половината от поголовието си - те започват да внасят много месо от Европа, което ще повлияе върху цените". 

Според Андреев, ако не се вземат бързи и адекватни мерки, страната ни ще загуби един цял отрасъл:

"Последните години българското свиневъдство се развиваше, а поголовието в България се увеличаваше, така че много е важно да се вземат бързи и адекватни мерки, за да не загубим цялото свиневъдство в България". 

Водещи

Най-четени