Строителството на нови АЕЦ на невиждано от 40 години ниво 19.06 | 12:31

Над 25% от нуждите от ток на света се покриват от ядрена енергия и делът й ще расте още

От Кристиан Костурков

В момента светът се намира в един от периодите на най-бурно развитие на ядрената енергетика. Това стана ясно по време на официалното откриване на IX Международен форум "Атомекспо 2017" от думите на генералния директор на Световната ядрена асоциация Агнета Ризинх и на генералния директор на "Росатом" Алексей Лихачов. Строят се голям брой нови реактори – нещо, което не е виждано в такива мащаби от близо 40 години. В същото време технологиите също се развиват с изключително високо темпо. Ядрената енергетика започва да се използва и от държави, в които досега тя е била непозната. А в същото време толкова бурното й развитие има нужда от още по-високо ниво на сигурност и нови технологии, стана ясно още от думите на двамата експерти.

"През последните години делът на ядрената енергетика в света продължава да нараства. Само през 2016 г. започна изграждането на нови реактори с обща мощност 10 гигавата. Година по-рано беше същото. Което, общо, е 2 пъти повече в сравнение с последните 25 години", каза Ризинг. Тя отбеляза, че нуждата от ток в света продължава да нараства, от което следва, че ядрената енергетика ще продължи да се развива, тъй като без нея няма как да се покрият непрекъснато нарастващите нужди от енергия по света и то задоволяването им да бъде както щадящо природата, така и безопасно. Ризинг от беляза още, че в момента 25% от нуждите от ток на планетата се осигуряват от АЕЦ, а ядрени централи работят в 64 държави. Тя изрази абсолютна сигурност, че и техният брой ще продължава да расте.

Мнението й подкрепи и заместник-генералния директор на Международната агенция за атомна енергия Михаил Чудаков. В речта си той отбеляза, че със започналото изграждане на 20-те нови реактора по света през последните 2 години са достигнати нива, които не са виждани още от началото на 80-те години на миналия век. И допълни, че много от тези нови мощности се строят от "Росатом", включително и реактори от ново поколение, както и такива, работи с бързи неутрони. Чудаков отбеляза, че към момента в света работят общо 479 ядрени реактора с мощност от 392 гигавата. Той също бе категоричен, че ядрената енергия ще продължи да се развива и делът й да се увеличава. И именно форуми като "Атомекспо" са мястото, което да срещне специалистите от различни държави, те да обменят опит и разработки, което да доведе до още по-високо ниво на развитие на ядрената енергетика, като паралелно с това тя се превърне в още по-сигурен и надежден източник на ток за нуждите на света. 

Мнението му подкрепи и шефът на "Росатом" Алексей Лихачов. Той подчерта, че "Атомекспо" вече се е превърнало в основна и традиционна платформа за развитие на атомната енергетика. Което се доказва и от участниците през тазгодишното издание. "Тук са над 6500 делегати, 653 компании, 100 от които със собствени щандове, 33 официални правителствени делегации, 65 държави-участнички, включително 4 за първи път – Судан, Етиопия, Колумбия и Шри Ланка", отбеляза Лихачов. 

"Безопасността е основен фактор за развитие на ядрената енергетика", отбеляза пък председателят на Световната асоциация на операторите на атомни централи (WANO) Жак Регалдо. В тази връзка той отбеляза, че именно сигурността е сред основните задачи на ръководената от него организация. И тя напредва с големи крачки в това отношение благодарение на помощта на всичките си членове. "Не трябва обаче да спираме дотук, до нивата, които сме постигнали. Трябва да продължим да увеличаваме стандартите за сигурност. Иновациите тази година са сред актуалните теми на "Атомескпо", което е и част от философията на WANO за развитие на технологиите в бъдеще и то при още по-високо ниво на сигурност", подчерта Регалдо.

Водещи

Най-четени