Супермаркетите: "Зелените коридори" за възрастните увеличават риска от заразяване, нека отпаднат 18.11 | 11:00

Мярката е неефективна, а и пречи на останалите хора да пазаруват, се казва в позиция на СМТ

От iNews.bg

Търговските вериги се обявиха срещу въведената наскоро мярка за пазаруване за хората над 65 години единствено в часовия интервал 13:30-16:30 ч. Според Сдружението за модерна търговия тя реално не дава ефект, а в същото време затруднява и останалите хора да пазаруват. Заради въведената мярка дори се получава обратен ефект – образуване на големи опашки, струпване на много хора на едно място, което от своя страна увеличава значително риска от разпространение на коронавируса. Това се посочва в разпространена до медиите позиция на СМТ. Затова от браншовата организация предлагат тази мярка да отпадне, а вместо нея да се предприеме кампания, която да насърчи хората под 65-годишна възраст да се въздържат от пазаруване в супермаркето и хипермаркети в сутрешните часове.

Ето какво точно казват от търговските вериги.

Въвеждането на "зелен коридор" за хора на и над 65 години от 13:30 до 16:30 ч. в търговските обекти предизвиква повече напрежение, отколкото решения в условията на пандемия и засилен риск от зараза с КОВИД-19. Сдружението за модерна търговия смята мярката за неефективна. Тя не създава по-безопасна среда за пазаруване, напротив – води до опашки и рискови струпвания на хора пред магазините в началото и в края на "коридора". Във време на пандемия екипите на търговските обекти и цялото общество станаха свидетели как това предизвиква оправдан страх и разбираемо недоволство сред потребителите.

Мярката няма да изпълни ролята си да бъдат защитени уязвимите хора, защото тяхно право е да изберат часове за пазаруване извън обявения коридор. А в медиите се чуха достатъчно гласове, че препоръчителният диапазон от време не е и няма как да бъде удобен за всички.

Мярката ограничава правата на работещите хора над 65 години, които не биха могли да се възползват от възможността да пазаруват в предвидения коридор. По думите и на омбудсмана Диана Ковачева, смисълът на мярката би трябвало да е в това да дава, а не да отнема права. Според Сдружението за модерна търговия, въведените зелени коридори ни изправят пред втората хипотеза.

Мярката нарушава и правата на хората под 65 години. Тя затруднява тяхното пазаруване и обърква техния дневен ритъм. Широкият интервал от три часа ги ограничава допълнително, предвид факта, че родителите на ученици и малки деца сутрин са заети с грижите за тях и с помощта в организацията на онлайн обучението им, а на работещите дистанционно възрастни се налага да пазаруват след 16:30 заради забраната за пазаруване в зеления коридор. Така допълнително и изкуствено се създават предпоставки за струпвания и неспазване на противоепидемичните мерки за социална дистанция. Ограничението затруднява и работещите на сменен режим.

Мярката е на практика неизпълнима, защото на служители на веригите или на охранителни фирми се налага да определят възрастта на клиентите по външни белези, което е повод за конфликти. По закон те нямат правомощия да изискват и проверяват лични документи.

Мярката води до постоянни конфликтни ситуации, с което застрашава здравето на служителите и охраната на обектите и създава опасност от каскадно заразяване на служители и невъзможност за изпълнение на служебните им задължения. Това може да доведе до недостиг на екипи и невъзможност за обслужване и функциониране на обектите. СМТ припомня, че екипите на търговските вериги също работят на първа линия от началото на кризата.

Мярката не беше обяснена достатъчно ясно. Първоначалният ѝ вид, както и последвалото ѝ коригиране, объркаха българските потребители и създадоха неясноти при прилагането ѝ. Част от хората над 65 години не разбраха, че в настоящия момент коридорът е един и той е от 13:30 до 16:30 ч.

В същото време, ограниченията са само за хранителни магазини и аптеки. Извън обхвата на подобни мерки остават други обекти, в които също може да има струпвания на хора. Това обезсмисля наличието на подобен времеви интервал в магазините, в които престоят е за много по-кратко време. Няма "коридори" и в обществения транспорт.

Компаниите от Сдружението за модерна търговия напомнят, че търговските вериги влагат значителни средства, за да гарантират безопасна среда за потребителите и екипите – за регулярни дезинфекции, за предпазни средства, за плексигласови прегради, за информационни материали и т.н. Прилаганите превантивни мерки срещу КОВИД-19 би следвало да гарантират безопасно пазаруване за всички потребители, независимо от тяхната възраст или от избраното от тях време за пазаруване.

В заключение, предлагаме отпадане на "зеления коридор" за посещение в магазините на хора на и над 65 години. Смятаме, че изпълнението на една мярка е пряко свързано с това дали хората са убедени в ефекта от спазването й. Ето защо всяко ново правило, неговите цели и начина на прилагането му трябва да бъдат детайлно разяснени.

Готови сме за провеждане на съвместна кампания с Министерство на здравеопазването, насочена към хората под 65-годишна възраст, с апел за въздържане от пазаруване в интервала от 8:00 до 10:00 ч. Така всеки  ще получи възможност доброволно да прояви социална отговорност като спазва препоръката, без да е задължен за това, независимо от своята възраст и съобразно личния си дневен режим, а при невъзможност или при неотложна нужда ще може да пазарува без ограничения. Тази гъвкавост ще премахне както опасните струпвания на хора, предизвикани от сегашната мярка, така и недоволството и напрежението. В лицето на Сдружението за модерна търговия властите у нас имат партньор, който ще подкрепи подобна кампания с още разяснителни мерки в търговските обекти на компаниите.

Водещи

Най-четени