С 12% нараснали заплатите у нас през тази година 12.12 | 18:00

Големите работодателски организации бойкотираха тристранката

От iNews.bg

Средната работна заплата у нас се е увеличила с близо 12% през тази година, отчете социалният министър Деница Сачева, предаде БНТ. На заседание на Тристранният съвет за сътрудничество работодатели, синдикати и правителството обсъдиха повишаването на минималната заплата до 610 лева от 1 януари.

Заседанието беше бойкотирано от големите работодателски организации, които преди две седмици разпространиха позиция, че няма да присъстват на тристранката, докато не бъде направено предложение за нов ред за изплащане на болничните. Днес те препотвърдиха позицията си.

На заседанието на тристранката присъства единствено Съюза за стопанска инициатива. От бизнес организацията потвърдиха, че са против приемането на по-високата минимална заплата, защото не подкрепят цялостния механизъм, по който тя се формира.

Според данните на социалното министерство заплатите в обществения сектор са изпреварили тези в частния, поне според официалните данни. Общата средна заплата за тази година се е увеличила с почти 12% до 1249 лева.

Водещи

Най-четени