Фирма на Румен-Вълка, взела 150 милиона лв. от ББР, бе прехвърлена за 100 лв. на адвокат 09.04 | 17:00

„Роудуей кънстракшън“ използва заема от 150 млн. лв. от ББР за да купи „Пътстройинженеринг“ през 2019 г. Дружеството е сравнително малък местен играч, базиран в кърджалийското село Груево, чиито годишни обороти са между 5 и 16 млн. лв.

От iNews.bg

Компанията "Роудуей кънстракшън", която получи 150 млн. лв. кредит от държавната Българска банка за развитие (ББР), за да купи малка пътностроителна фирма, има нов собственик- адвокат Иван Емилов Георгиев. Той я придобива от Георги Йорданов за 100 лв., съобщи Капитал.

То твърди, че сделката е формална, защото и сега, и преди фирмата се контролира от Румен Гайтански, известен с прякора Вълка. Това се доказва от индиректни връзки във фирмените регистри, свързани с адреса на дружествата и адвокатът, който ги обслужва.

"Роудуей кънстракшън" използва заема от 150 млн. лв. от ББР за да купи "Пътстройинженеринг" през 2019 г. Дружеството е сравнително малък местен играч, базиран в кърджалийското село Груево, чиито годишни обороти са между 5 и 16 млн. лв. в последните десет години.

Предишният собственик на "Пътстройинженеринг" е "Био майнинг" – компания, която е собственост на Гайтански. "Био майниг" е голямо дружество с оборот от над 160 млн. лв.

Технология на сделката

Смяната на собствеността в "Роудуей констракшън" става чрез смяната на собственосттав компанията "Каменни фракции", която държи 99.8% от капитала на дружеството "Роудуей кънстракшън", което на свой ред притежава почти целия капитал на "Пътстройинженеринг".

Досега цялата структура се водеше собственост на Георги Йорданов, за когото не се знае много. Във фирмените регистри се вижда единствено, че през 2009 г. той регистрира фирма като едноличен търговец с предмет на дейност товарен автомобилен транспорт и адрес в София.

От фирмените регистри се виждат косвените връзки с Гайтански. Компанията "Каменни фракции" е регистрирана през 2014 г. на столичния бул. "Цариградско шосе" 48-50, където е централата на "Волф" и където се помещават и други фирми на Гайтански.

Първоначално неин собственик и управител е 25-годишната Тонка Тенчева. Днес тя е в борда на "Кристална вода" – друга строителна фирма, свързана с Вълка.

През 2019 г. "Каменни фракции" вкарва 18 млн. лв. в капитала на "Роудуей кънстракшън", а след това е прехвърлена заедно с дъщерното ѝ дружество на Йорданов. Това се случва около два месеца преди получения огромен кредит от ББР и сделката за "Пътстройинженеринг".

Адвокатът-пътищар

При адвокат Иван Емилов Георгиев също се откриват връзки с Румен Гайтански. Иван Георгиев от години обслужва всички вписвания по неговите фирми в Търговския регистър. През годините се е появявал в бордовете на негови компании, като например "Аква вива". Той е и в управата на футболния клуб "Арда", който се счита за контролиран и издържан от Гайтански.

Преди да се заеме с делата на Вълка Иван Георгиев е бил съдия. Началото на кариерата му тръгва от Видинския окръжен съд през 2010 г., а по-късно се прехвърля в Софийския районен съд. Бил е и член на управителния съвет и говорител на съсловния Съюз на съдиите в България. С адвокатска дейност се захваща от 2016 г., като освен това е и асистент в УНСС.

Иван Георгиев е вписан като управител на "Каменни фракции" и изпълнителен директор на "Роудуей кънстракшън".

За "Пътстройинженеринг" има свикано общо събрание за 5 май, на което според дневния ред ще се сменя съставът на борда. Иван Георгиев се е декларирал и като действителен собственик на компаниите.

100 лв. за 150 млн. лв. дълг

Сделката за 100 лв. дава в ръцете на новия собственик компания със 174 млн. лв. активи към края на 2019 г. поне на хартия. Те представляват основно 165 млн. лв. акции и дялове, на колкото е оценено "Пътстройинженеринг", и близо 9 млн. лв. кеш. Срещу тях стоят въпросните близо 150 млн. лв. дълг към ББР и 14.6 млн. лв. капитал.

За годината компанията генерира 3.5 млн. лв. загуба, предизвикана основно от финансовите разходи по обслужване на кредита. За известно време то няма проблем да обслужва дълга си с наличния кеш, но след изчерпването му не е ясно какво ще се случи, пише "Капитал".

Според изданието големият проблем в този баланс е реалната стойност на "Пътстройинженеринг", която с нейните 14.6 млн. лв. приходи и 222 хил. лв. печалба за 2019 г. не е ясно как може да генерира достатъчен паричен поток за изплащане на дълга.

"Роудуей кънстракшън" пък не разполага с други активи и дейност. Така една преоценка към по-близка до реалността стойност би декапитализирала напълно дружество.

Реално чрез баснословно скъпата покупка на "Пътстройинженеринг" парите от ББР вече са преминали в ръцете на Румен Гайтански и банката трудно би могла да си ги получи обратно.

Обезпечение по кредита ѝ са залози на "Роудуей кънстракшън" и "Пътстройинженеринг", които обаче никога не биха могли да се реализират за 150 млн. лв, посочва изданието.

Водещи