€1.43 млрд. брутна добавена стойност реализирал ИКТ-секторът у нас 29.05 | 13:37

Отрасълът се развива и без намеса на държавата, казва Лъчезар Борисов

От iNews.bg

През последните години секторът на ИКТ отчита положителни тенденции и е един от най-бързо развиващите се в икономиката на страната. По данни на Евростат брутната добавена стойност на ИКТ сектора е на стойност 1,43 млрд. евро и нараства с 25%. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов на кръгла маса Bulgarian ICT Watch, организирана за осма поредна година от ICT Media и БАСКОМ със съдействието на Министерството на икономиката.

По думите му България е сред държавите членки на ЕС, където делът на сектор ИКТ във формирането на брутната добавена стойност е сравнително по-висок, нареждайки страната на 5-то място в ЕС. В тази връзка той добави, че през първо тримесечие на 2019 г. индексът на оборота в услугите в областта на ИКТ е достигнал 154% при база 2015 г., а оборотът на предприятията е нараснал с 16% спрямо съответното тримесечие на предходната година. Икономическият зам.-министър подчерта още, че заетите в бранша са над 57 хиляди души, което прави сектора определяща индустрия за българската икономика.

Лъчезар Борисов изрази мнение, че ICT отрасълът се развива и без намесата на държавата, но че Министерството на икономиката има инструменти, с които подпомага неговото развитие. В подкрепа той изтъкна, че за периода 2008-2019 г. са издадени сертификати по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) на 42 проекта във високотехнологични услуги. Зам.-министър Борисов изрази желание за срещи с бизнеса и дискутиране на предложения от тяхна страна в посока по-ефективно сътрудничество и набелязване на мерки, с които държавата да е в полза на отрасъла. По думите му София е готова да бъде столица на IT сектора в Европа.

Водещи

Най-четени