1/3 от ресторантите са фалирали 15.01 | 15:36
Това заяви Атанас Димитров - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация. От думите му стана ясно, че секторът се намира под критичното си ниво за оцеляване
"Една трета от ресторантьорския бизнес и този с барове фалира - това са 32 на сто - те няма да се върнат в играта, бизнесите се продават, това важи и за хотелите." Това заяви днес пред БНР Атанас Димитров - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация. От думите му стана ясно, че секторът се намира под критичното си ниво за оцеляване и че от организацията ще поискат допълнителна подкрепа.
Димитров бе категоричен, че продължаването на мерките до 31 януари е нанесло допълнителен удар и към момента компаниите, които се справят с положението остават все по-малко.
Бизнесът очаква да започнат плащанията в помощ по оперативна програма "Конкурентоспособност", през която ще получат като компенсация до 20% от оборотите си. Димитров и БАХРА обаче все нямат точна информация колко средства са получени по другите програми, колко са усвоени и от колко бенефициенти.
Организацията обаче има още две искания, които ще отправи до съответните власти. Първо - общинските администрации да направят всичко възможно да успокоят хората, че няма да събират такси "сграда" и "смет". Тоест да заявявт категорично, че няма да искат плащане за нещо, което не е ползвано. По думите му, това все още не е свършено.
"Същото е и проблемът с кредитите – те са разсрочени до края на март, това ми звучи несериозно в тази ситуация, в която ние се намираме. По този проблем ние сме сезирали и нашите европейски ресорни партньори. Според нас мораториумът върху кредитите трябва да е минимум две години и то след изтичане на пандемията", настояват те.
Третият голям проблем, по думите на Димитров, е персоналът. Наблюдава се сериозен отлив от професията и то на хора, които са обучавани с години. Ако тенденцията се задълбочи, дори след края на пандемията, бизнесът ще изпитва сериозни трудности при намирането на служители за заведенията.
Водещи
-
Череши на цена от 50 лева за килограм се продават вече у нас
Рекордната цена държи сергия на Четвъртък пазара в Пловдив.
26.04 | 17:59
-
През първите дни на първото десетдневие май месец се очаква да бъде необичайно по-хладен
Очакваните валежи през месец май ще са около нормата.
26.04 | 17:45
-
Метрото ще има две нови станции в квартал „Люлин“
Успоредно с изграждането на метрото ще бъде разширен и булевард „Царица Йоанна“ и ще бъдат...
26.04 | 17:30
-
Актуализират се таксите за в системата на предучилищното и училищното образование
Явяването повторно на матура ще струва 35 лева за всеки изпит
26.04 | 17:15
Най-четени
-
ЦИК отказа участието на партия „АТАКА“ на Волен Сидеров в изборите две в едно на 9 юни
Причината Комисията заличи регистрацията на партията е недостатъчен брой подписи за...
26.04 | 11:15
-
Днес ще е предимно слънчево
Максималните температури ще са между 16° и 21°, в София – около 16°.
26.04 | 09:15
-
Борисов: ГЕРБ е системна и принципна партия
„Равносметки се правят след изборите, рано е за такива“, допълни Борисов.
26.04 | 09:59