16-километрова опашка от тирове задръсти границата с Турция 06.02 | 16:06

Много от турските превозвачи се насочват към маршрути през Гърция и Румъния

От Десислава Маданска

16-километрова опашка от тирове се е образувала на турско-българската граница. Натоварените със стоки камиони са спрени заради проблемите с документите за транзит през България.

Проблемът на границата продължава вече няколко седмици. Турските камиони, пътуващи за различни европейски страни, са се наредили на километрични опашки на контролните пунктове на българската граница, която не могат да пресекат. Тъй като някои стоки започнали да се развалят, а за поддръжка на хладилните инсталации се изразходва голямо количество гориво, много от шофьорите предпочели да тръгнат по обиколен път през Гърция или Румъния. По тези направления също са се образували опашки от камиони, достигащи до 11-15 километра. 

По думите на председателя на турската Асоциация на международните превозвачи Ерман Ереке причината за тази криза са недостатъчното количество транзитни квоти, информира ИТАР-ТАСС. Той посочи, че 5000 разрешения за преминаване през България, издадени през януари от българските власти, вече са използвани. Въпреки състоялите се два кръга преговори двете страни не можаха да подпишат ново споразумение заради разногласия преди всичко върху сумата, плащана за транзита, и за увеличаването на българската квота.

От медията отчитат, че тогава българската страна завила, че въпросът за подновяване на договорите ще се решава на равнище ресорни министерства. В момента превозвачите се занимават с преразпределение на издадените в Турция квоти за транзит, допълва БТА.

Водещи