EVN се включи във възстановяване на най-големия раннохристиянски храм в България 26.09 | 15:40

До Епископската базилика в Пловдив компанията ще изгради детска площадка и зарядна станция за коли на ток

От iNews.bg

EVN става част от проекта за възстановяване на най-големия раннохристиянски храм открит в България досега - Епископската базилика в Пловдив. Това обяви на 26.09.2018 г. председателят на Съвета на директорите на EVN България Робърт Дик по време на символична първа копка за изграждане на иновативна детска площадка към музейния комплекс, който се очаква да отвори врати през втората половина на 2019 г. Освен средствата от 120 000 лв. за изграждане на детската площадка, EVN ще инсталира на паркоместата към комплекса и първата си зарядна станция за електроавтомобили в България.

Участници в събитието бяха още кметът на Община Пловдив инж. Иван Тотев, посланикът на САЩ Н.Пр. Ерик Рубин и председателят на Борда на директорите на Фондация "Америка за България" Крис Матлън.

"Със своите над 1000 сътрудници, работещи в Пловдив, и над 400 млн. лв. инвестиции в района EVN e водещ работодател и инвеститор. Както такъв за нас е изключително ценно да можем да дадем своя принос не само към развитието на бизнес средата и енергийната инфраструктура, но и към културата и развитието на Пловдив. Радваме се, че този проект на община Пловдив и Фондация "Америка за България" ще има ефект не само за събитията по време на домакинството на Пловдив като европейска столица на културата през 2019 г., но и за години напред" заяви г-н Дик.

Епископската базилика на древен Филипопол е най-големият раннохристиянски храм, открит в България и е важна част от националното и световно историческо богатство. Значимостта му беше припозната от ЮНЕСКО с включването му през тази година в индикативния списък на за значими световни културни обекти на международната организация. Община Пловдив и Фондация "Америка за България" са основни инвеститори в реставрацията на раннохристиянският храм като всяка страна допринася с над 8 млн. лева за проекта.

По време на събитието беше обявен и стартът на сдружението "Приятели на Базиликата" с кампанията "Подари си птица". В рамките на кампанията всяка организация може да избере и припознае измежду 100 мозайки на птици, открити при реставрацията на базиликата, като дари 5 000 лева. Със събраните средства "Приятелите на Базиликата" ще подпомагат дейността на музейния комплекс на Базиликата, който ще отвори врати през есента на 2019 – годината, през която Пловдив ще е Европейска столица на културата.

Водещи