АЕЦ "Козлодуй" е преминала успешно стрес тестовете 13.11 | 09:40

Всички атомни централи в ЕС бяха проверени след земетресението в Япония

От Деляна Петкова

АЕЦ”Козлодуй” е издържала успешно проведените стрес тестове, набелязани са и няколко допълнителни мерки за повишаване на безопасността на ядрените мощности. Това съобщи БНТ след семинар в Козлодуй, организиран от Булатом и Атлантическия клуб.

По време на проверката са анализирани няколко сценария, носещи заплаха за сигурността на централата. Сред тях са случаи на земетресение, наводнение и други екстремни природни явления, както и продължително прекъсване на електрозахранването и тежка авария.

Заключенията от доклада са, че атомната ни централа отговаря на критериите на ЕС за безопасност, коментират експертите. "Създадени са адекватни организационни и технически средства за управление при тежки аварии", допълва и Пламен Василев, ръководител на звеното "Безопасност" в АЕЦ "Козлодуй".

От ръководството на АЕЦ "Козлодуй" коментират още, че всяка година за безопасност на централата се инвестират около 60 млн. евро.

Българските експерти са направили и тестове за безопасност и на проекта "Белене", въпреки че подобно изискване не е имало. Данните от прегледа на документацията и на монтираното до този момент оборудване са показали, че бъдещата атомна централа може да издържи на екстремни събития, случващи се веднъж на на 200 хил. години.

Догодина в Козлодуй ще се проведе партньорска проверка от експерти от Европейската комисия (ЕК). Експертите ще прегледат резултатите от стрес теста.

Водещи

Най-четени