АПИ зове: Слагайте зимните гуми, иде сняг 24.10 | 13:34

Времето рязко се влошава, предупредиха от Агенцията

От Ани Романова

Шофьорите да не тръгват с летни гуми към планинските проходи, защото прогнозата на синоптиците предвижда влошаване на времето. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".

По високопланинските проходи през следващото денонощие се очаква влошаване на времето и на много места е възможно дъждът да премине в сняг. Прогнозата на синоптиците е за значително застудяване. В тази връзка Агенция "Пътна инфраструктура" апелира шофьорите, на които им предстои пътуване през планинските проходи, да не тръгват на път с автомобили с летни гуми и да карат със скорост, съобразена с метеорологичните условия.

Пътноподдържащите дружества са готови да реагират веднага и да обработят настилките, за да се осигури безопасното пътуване на шофьорите. В опорните пунктове има нужните количества сол, пясък и химикали и машини за посрещане на първия сняг. Директорите на пътните управления следят метеорологичните прогнози по райони и ще предприемат необходимите действия за обработка на настилките във високопланинските райони и проходите, където има предпоставки за хлъзгавост и заледявания по усойните места.

По план 234 трябва да бъдат снегорините в готовност на територията на столицата. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Фандъкова уточни, че ще има 53 снегорина на територията, която е извън градската част по републиканските и общинските пътища. "Има допълнителна техника. 52 броя допълнителна техника за града и 14 броя допълнителна техника за зоните около София", каза Фандъкова. 

"От 23 октомври започнаха проверки на колегите от Столичния инспекторат за готовността на почистващите фирми за зимния сезон. Вече са проверени две от фирмите. Общо на 8 зони е разделена София, отделно от това имаме и зони за общинските пътища и онази част от републиканската мрежа, за която отговаря Столична община", допълни кметът и уточни, че проверката ще продължи до 26 октомври. 

Водещи

Най-четени