Адски жеги утре, червен код за 17 области 30.06 | 17:09

Опасни горещини ще има в цялата страна, термометрите ще стигнат 44 градуса

От iNews.bg

Червен код за екстремно високи температури - най-висока степен на предупреждение за опасни температури е обявена в 17 области на страната за 1 юли. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), предаде "Фокус". Кодът е в сила за областите Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Сливен, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Пловдив и Пазарджик.

Ще бъде много горещо с максимални температури 41-44 градуса. При екстремно високи температури на хората се препоръчва да пазят себе си и да помагат на уязвимите и чувствителни хора и да спазват съветите на властите. Може да се очакват повреди в инфраструктурата. В останалите области от страната е в сила оранжев код за екстремно високи температури.

В областите Видин, Софийска област, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Смолян, Кърджали, Бургас, Варна и Добрич ще бъде много горещо с максимални температури 38-41 градуса. По морския бряг – 32-35. При тази степен на предупреждение високите температури могат да доведат до здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца.

Водещи

Най-четени