Акция срещу дилъри на дрога около столични училища 14.10 | 10:40

От март до септември такива са били направени около 5066 школа в страната

От iNews.bg

Във връзка със заповед на главния прокурор Иван Гешев на територията на гр. София от тази сутрин се провежда специализирана полицейска операция по противодействие на разпространението на наркотични вещества в районите около училищата. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

От там допълват, че 3101 специализирани операции по противодействие на разпространението на наркотици са проведени в страната след разпореждане на главния прокурор Иван Гешев. На 4 март 2020 г. със заповед на главния прокурор на районните и окръжните прокуратури бе разпоредено извършването на проверки съвместно с органите на Министерство на вътрешните работи срещу производството, държането и разпространението на наркотични вещества. Приоритетно проверките трябва да се извършват в районите на учебните заведения, бе отбелязано още в заповедта.

От началото на март до края на септември 2020 г. са проверени общо 5066 училищни райони и прилежащи територии. В хода на специализираните полицейски операции, под ръководството на прокуратурата, са разкрити 170 нови места за продажба на наркотични вещества. За производство, държане и разпространение на наркотични вещества са задържани 4140 лица. За посочения период са образувани 3758 досъдебни производства за извършени престъпления по чл. 354 а-354 в от НК.

В резултат от проведените специализирани операции на територията на цялата страна са иззети общо над 674 кг марихуана, над 6000 кг канабис, над 6 кг хероин, над 19 кг амфетамин в различни разфасовки, както и 3 422 бр. таблетки амфетамин, над 7 кг в различни разфасовки и над 100 бр. таблетки метамфетамин, над 14,5 кг и над 1 900 бр. таблетки екстази, над 3 кг нови психотропни вещества (дизайнерска дрога), различни прекурсори за направата на наркотичните вещества и кокаин.

Водещи

Най-четени