Алибегов: Няма да отстъпим повече! Ресторантьорите имат нужда от работа 20.01 | 08:33

Само 40 нарушения са установени в сектора от началото на локдауна

От iNews.bg

Нощните заведения най-много пострадаха през 2020 година. Те са работили само четири месеца и половина. Това заяви председателят на БАЗ Ричард Алибегов. Той коментира разговорите между асоциацията и здравните власти и категорично заяви, че ресторанти и кафета трябва да отворят на 1 февруари, а нощните клубове на 1 март.

Той заяви, че ако здравните власти отложат отварянето им за средата на февруари, то от бранша ще протестират и ще отворят обектите си.

"Установени са 40 нарушения от началото на локдауна, заведенията са 28 000. Проблемът е, че 3 месеца хората седят без приходи. До вчера бяха изплатени много малко от въпросните 24 лева поради административни проблеми. Как се живее по празници, хората останаха без приходи", каза още Алибегов. 

"Идеята с часа 22:30 беше предложен на миналия локдаун. Ако оставим барчетата без работно време хората ще искат да останат по до късно, ще има диджей. В България се ходи малко по-късно на ресторант. И РЗИ, и полиция вече не са толкова натоварени, ще могат да обърнат внимание на бранша. Когато има нарушения, да има актове", добави той. 

"Най-важно е да върнем служителите на работа, това се отразява зле на психиката. Въпреки че февруари е най-слаб в бранша, искахме да отворим на 1 февруари. Никой не си представя, че отваряме и всичко е по старому. От миналата година има много дългове, наеми са разсрочени. Много е важно да се отвори и повече да не се стига до затваряне. Когато ноември ние работихме, нощните заведения бяха затворени, ние бяхме на 30% капацитет и въпреки това общественото мнение наложи затварянето на нашия бранш", каза още той. 

"Ние няма накъде да отстъпваме повече, направили сме всичко, което се искаше от нас. Ресторантите са оборудвани с пречистватели, дезинфектанти. Защо отново само заведения, фитнеси и молове трябва да стоят затворени? Ние се грижим за бизнеса си и за служителите, нямаме друга опция. Ние не желаем нищо преди 31 януари. От първи трябва да се раздвижи нещо", каза Ричард Алибегов. 

"Не мисля, че трябва да се дели кое е приоритетно и кое не", завърши той. 

Водещи

Най-четени