БАБХ още не знае кои храни ще проверява за двоен стандарт 07.03 | 18:37

Агенцията ще проучи какво се продава във веригите у нас и в Западна Европа

От iNews.bg

България започва проучване на опита на държавите от Вишеградската четворка, които са установили двоен стандарт в храните. То е разпоредено от изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев. След анализа ще бъде разработен план за действие, като се вземе предвид и спецификата на националния пазар.

Компетентните власти на страните от Вишеградската четворка са установили различия в качествените показатели на храните. Това обаче не означава, че те са опасни за потребителите. Става дума за продукти от една и съща марка, които се продават с различни съставки в страните от Източна и Западна Европа. България като част от Европейския съюз не би следвало да се третира по различен начин от държави като Германия, Франция, Белгия и други.

За да се направи реално сравнение за качеството на храни, предлагани в Западна Европа и България, е нужен мониторинг на продукти от една и съща марка, които се предлага от една и съща търговска верига. Ако става дума за шоколад, напитки или месни продукти, те трябва да са произведени от един производител. В момента се уточнява кои храни ще са акцент на анализа. Той трябва да се извърши в съответните акредитирани лаборатории в България и ЕС.

За БАБХ като контролен орган е от съществено значение храните, предлагани на пазара, да са безопасни за консуматорите. И да са етикетирани правилно, за да могат потребителите да направят своя информиран избор. Двойственият стандарт в ЕС спрямо различните държави членки да бъде спрян или да бъде редуциран в максимална степен. Ние като държава ще продължаваме да настояваме да няма различия в качеството на храни под една марка.

За предстоящото Председателство на Съвета на ЕС един от приоритетите на България ще бъде "Измамите с храни” и заблуждаващите практики. По него работим още преди да се повдигне въпроса с двойствения стандарт за различните държави.

Водещи

Най-четени