БГ превозвачите с жълти жилетки на протеста в Брюксел 10.01 | 13:30

Към недоволството на нашите шофьори срещу пакета „Макрон” се присъединиха и техни колеги от Източна Европа

От iNews

Стотици българските превозвачи излязоха на протест в Брюксел. С жълти жилетки и трикольори те се обявяват против приемането на пакета "Мобилност” – 1, по-известни, като планът "Макрон”. Към недоволството на нашите шофьори се присъединиха и техни колеги от Източна Европа, предаде бТВ.

В 4ч. сутринта протестиращите окупираха Летище София. Вместо със своите камиони превозвачите тръгнаха за Брюксел със самолети.

"Отиваме да си отстояваме правата. Това с пакета Макрон е пълна глупост. Не сме само ние. И от другите държави са с нас”,коментира един от протестиращите шофьори.

На площад "Шуман” в белгийската столица ги очакваха колегите им с камиони, готови за протест. Оттам поеха пеша към европаламента на площад "Люксембург”. Протестът е мирен и преминава без напрежение. Не се планира да бъдат блокирани пътни артерии.

Според българските превозвачи, новите изисквания ще съсипят бизнеса им като ги направят неконкурентноспособни. С колегите си от Румъния, шофьорите настояват за отмяна на поне две от точките в пакета "Макрон” – връщането на камионите в страната, в която са регистрирани на всеки две седмици и задължителната 45-часова почивка на седмица, която трябва да се извършва извън кабината на превозното средство.

"Мисля, че ще отстъпят и точките, които ни интересуват ще отпаднат. Европа и депутатите започват да се усещат какво са направили”, каза Йордан Арабаджиев, председател на Съюза на превозвачите.

 

 

Днес Транспортната комисия в Европейския парламент започна дискусията по промените.

Водещи

Най-четени