БСП ще дава на Конституционния съд и трите бюджета за 2021-ва 06.11 | 11:57

Червените депутати поискаха гласуванет им да отпадне от дневния ред на парламента

От iNews.bg

БСП ще сезират Конституционния съд за трите бюджета за законността на трите бюджета, които парламента ще обсъжда днес на първо четене, съобщи БНТ.

Те настояха приемането на бюджетите да отпадне като точка, с аргумент, че не са минали 24 часа от обсъждането му на комисия. Предложението им беше отхвърлено.

С процедурна хватка ГЕРБ поиска поименна проверка, за да не може опозицията да го направи, докато се разглеждат бюджетите, тъй като проверка по правилник може да се прави само веднъж в заседание.

Опозицията се ядоса заради това, че преди да започне да чете по списък председателят на парламента каза да бъдат записани и депутатите от БСП и ДПС, които видя в зала, докато излизаха от нея.

Опозицията оспори тази проверка като нелигитимна тъй като, когато се стигнало до имената им вече не били в залата. Те са се аргументираха, че присъствието е политическо волеизлияние и личен избор. Стигна се до спор как се прави поименна проверка и чие тяло е било или не в залата по време на поименната проверка.

Последва поредица от искания на депутати от БСП и ДПС да бъдат извадени имената им от присъствения списък. Настояха и за повторна поименна проверка. Заместник председателят на парламента Валери Симеонов предложи следващата сряда на председателски съвет да се изгледат камерите и да се види кой е бил и кой не в зала.

Таско Ерменков - ПГ на БСП: Присъствието или отсъствието е политическо решение, не е броене на овце. И това, което искам да ви обърна още един път внимание е, че мойто тяло дали е било тука или е не. Това, което сте видели, че излизам от залата. Показване, че не желая да участвам в тази проверка, че не искам да ви осигурявам кворум и че това, което вие направихте е абсолютна измама.

Хамид Хамид - ПГ на ДПС: Уважаеми народни представители, моето тяло беше тук преди да започне поименната проверка. След като тя започна, след като списъкът беше предоставен на председателката, аз отдавна бях напуснал залата.

Валери Симеонов - ПГ на ОП, зам.-председател на НС: Вашето тяло беше тук, когато беше произнесено вашето име. Иначе как председателката ще упомене вашето име. Мислено може да сте били другаде, но тялото ви беше тук и аз го видях лично

Цвета Караянчева - председател на НС: Искам да уточня, че в момента, в който обявих поименна проверка аз цитирах имена на колеги, които бяха в залата и те надлежно са отразени в стенограмата. Когато цитирах имената на тези колеги, те бяха в залата и бързаха да излезнат през вратата.

Водещи

Най-четени