БЧК и омбудсман искат опрощаване на сметките за ток на пострадалите в Бургаско 07.11 | 17:35

Непотърсени ваучери от кампанията за Великден ще отидат за засегнатите от потопа

От iNews.bg

Омбудсманът Мая Манолова и председателят на БЧК Христо Григоров настояват в писмо до енергоразпределителното дружество EVN да опрости сметките за ток за м. ноември на домакинствата, пострадали от наводненията в община Камено. Манолова и Григоров са съпредседатели на Обществения съвет за разпределяне на средствата от дарителската кампания за бедстващите селища.

"Над 250 000 лева са набрани до момента в сметката на БЧК, като кампанията продължава, а всеки може да дари и чрез SMS на номер 1466", обяви Мая Манолова, която днес посети някои от засегнатите райони. Омбудсманът обясни, че с част от средствата ще бъдат ремонтирани на първо време по две помещения - кухня и спалня на 36 къщи от Община Камено, като средната стойност ще е около 5 хиляди лева. Разходването на парите ще се контролира от местните обществени съвети.

"Освен това, за да има смисъл и за да е качествен ремонтът, от БЧК са осигурили така необходимите мощни изсушителни машини, които изтеглят влагата от стените. Хората обаче отказват да ги ползват, тъй като са енергоемки и се притесняват от сметките, които ще получат за ноември. По тази причина с г-н Григоров изготвяме писмо до EVN, в което призоваваме мениджмънта да опрости напълно или сериозна част от сметките на пострадалите домакинства", каза Манолова.

По думите й, това е най-малкото, което EVN може да направи за хората, които всеки месец плащат сметки и формират огромни печалби на дружеството. "Смятам, че не трябва да чакаме на дарения или на солидарността на хората. Необходим е законов регламент, който да казва по какъв начин да се обезщетят пострадалите при подобни бедствия. Едно от решенията е застраховането, но предвид бедността на хората в България, това е по-трудният път. Държавата трябва да се намеси и браво на правителството, че се е включило с 1 млн. лв., които да бъдат разпределени между двете пострадали общини – Камено и Бургас. Тези кризисни ситуации трябва да имат ясна законова регламентация, за да не чакаме на добри жестове", коментира още Мая Манолова.

Тя съобщи, че институцията на омбудсмана ще се включи в подкрепа на пострадалите хора в Община Камено и със средства за ремонта на детската градина в с. Черни връх. "От Националната благотворителна кампания на омбудсмана "Великден за всеки – дари празник на баба и дядо" са останали непотърсени ваучери на стойност 30 000 лв., които ще предоставим за основно ремонтиране на детската градина, в която има 30 деца, заяви Манолова. С парите ще бъдат осигурени нови креватчета и матраци за малчуганите, както и ще бъдат извършени най-необходимите ремонтни дейности.

Водещи

Най-четени