Бежанците у нас намаляват, но децата им се увеличават главоломно 24.06 | 18:03

Само за няколко месеца броят им е нараснал от 80 до 600, държавата ще прави нови центрове за тях

От iNews.bg

Вече над половин година бежанският натиск към България намалява и тенденцията засега поне се задържа постоянно. В същото време от няколко месеца се наблюдава и спад на самите мигранти, пребиваваши на българска територия. На практика полицията у нас хваща значително по-малко незаконно влезли в страната ни чужденци, докато в същото време депортира все повече. Така в крайна сметка броят им всяка седмица става все по-малък и по-малък.

Окчава се обаче, че точно обратната тенденция е валидна за децата бежанци. За по-малко от половин година броят на непридружените малолетни и непълнолетни чужденци, настанени у нас, се е увеличил в пъти – цели седем пъти, сочат данните на Държавната агенция за закрила на детето. Според нейния председател Офелия Кънева това вече се превръща в сериозен проблем и води до сериозно напрежение.

Според думите й пред БНР към края на миналата година децата бежанци, които са стигнали до България без да са придружени от родителите си, са били 80. Към днешна дата те вече са 600, обясни Кънева.

Тя отбеляза и че властите у нас са принудени да се грижат за тези деца и да решават проблема при липса на установени правила в тази посока. "В момента се случва едно много сериозно напрежение в реално време, защото за всяко дете се търси възможно решение сега и веднага, но по несъществуващ ред", обясни Кънева.

В тази връзка тя отбеляза, че следващата седмица ще бъде огласен разработеният за целта алгоритъм с правила, които да опростят работата на институциите на местно ниво с децата мигранти. До края на годината пък се очаква за тях да бъдат изградени и да заработят 2 специализирани центъра за настаняване. Къде ще бъдат те и колко деца ще могат да поемат, засега не се съобщава.

Водещи

Най-четени