Битката за цигарите продължава 12.03 | 21:55

Кой ще надделее парламентът или Здравното министерство

От Теодора Кокаланова

Битката за пушенето на закрито продължава. В нея обаче влизат управляващи срещу управляващи. Докато парламентът готви облекчения на тоталната забрана, от Здравното министерство предлагат още по-тежки наказания за нарушителите. Те включват допълнителни финансови санкции за нарушаване на забраната за пушене, както и затваряне на заведения.

В същото време в Народното събрание се подготвя точно обратното – либерализиране на забраната за пушене на закрити обществени места. Забелязва се засилване на проверките в заведенията. Резултатите показват, че някои собственици спазват забраната стриктно. Според тях забраната е изгодна, тъй като клиентите непушачи носят дори по-добър оборот от пушачите.

Голяма част от собствениците смятат, че законът трябва да позволява изграждането на ветроупорни и отопляеми съоръжения за пушачите пред заведенията. В момента те са масово явление, но идеята е да бъдат забранени. Така наречените буркани са единственият спасителен остров за пушачите. Според Здравното министерство обаче те трябва да изчезнат. Друго предложение е да се затварят заведения за срок от един месец при две нарушения на забраната за пушене. Аргументът е, че сега тя масово се нарушава.

В същото време депутати от управляващото мнозинство правят нов опит да премахнат пълната забрана за пушене. Очаква се мнозинството да опита да премахне цигареното табу само след 22.00 часа, тоест в нощните заведения. Облекчаването на забраната беше отхвърлено с гласовете на депутати от всички групи. 

Очаква се те да напишат и внесат своя законопроект до края на месеца. По същото време трябва да приключи и общественото обсъждане на Здравното министерство, предаде Нова телевизия.

Водещи

Най-четени