Блоковете в София няма да махат климатиците от фасадите 17.05 | 17:25

Новата наредба обхваща само сградите, които са паметници на културата

От iNews.bg

Климатици ще бъдат премахвани само от фасадите на сградите, които са паметници на културата, съобщиха от Столична община, предаде БГНЕС.

Направление "Архитектура и градоустройство” на Столична община предлага за обсъждане стандарт, който да определя местата на климатиците на сградите в различните зони на града. Местата на монтажа им и поставянето на специални решетки пред тях имат за цел да уеднаквят визията на фасадите. Предлага се премахване на климатиците единствено от сгради-паметници на културата, съобщиха от Столична община.

Системата от стандарти ще обхване различни елементи на градския дизаин на сгради, улици, пешеходни и зелени пространства. При инвестиционни проекти и проекти за ремонти ще бъдат предписвани още и цветови гами за фасадите, тип фасадно осветление, вид на тентите, местата за реклама, както и видове настилки, стълбове, пейки, кошчета и т.н. Системата от стандарти за елементи на градския дизайн ще се въвежда поетапно като част от Наредбата за градската среда, която е публикувана на сайта на НАГ за обществено обсъждане. Като пилотен проект до момента са изработени стандарти за фасадите по ул. "Граф Игнатиев”, ул. "Шести септември” и ул. "Шишман”, които ще бъдат обсъдени с гражданите.

БГНЕС припомня, че вчера главният архитект на София Здравко Здравков отчете първите три години от мандата си. По време на отчета Здравков представи и новата Наредба за визията на градската мебел, настилки и табели, която щеше да задължи всички софиянци, които са поставили външните тела на климатиците си по фасадите на сградите, да ги премахнат. Документът трябва да регламентира и проблема с капещите по тротоарите климатични системи и отвеждането на конденза от инсталациите, както и вдигания от тях постоянен шум. Според експертите освен за конденза и оттичането му, собствениците и фирмите, монтиращи климатични системи, трябва да са задължени да вземат необходимите мерки, свързани с избора, монтажа, експлоатацията и профилактиката на съоръженията, така че шумът и вибрациите от работата им да не бъдат доловими от живущите в съседни жилища. Очаква се наредбата да бъде гласувана до края на тази година и да влезе в сила от началото на следващата. Запитан дали тези стандарти ще важат със задна дата, Здравков каза, че всеки собственик ще трябва да приведе сградата в съответствие с изискванията като за целта ще имат срок, в който да го направят. 

Водещи

Най-четени