Бой до убиване: 19 жени са загубили живота си у нас от домашно насилие през миналата година 02.03 | 19:15

В началото на 2021 г. бяха предложени промени в Закона за защита от домашно насилие. Те са свързани със сроковете, както и с криминализирането на повечето опасни деяния. Предложено е създаването на регистри на жертви и насилници

От iNews.bg

Статистиката свързана със случаите на домашното насилие продължава да е тревожна. През последната година за домашното насилие се говореше като "епидемия в пандемията". 19 жени са изгубили живота си от домашно насилие през 2020 г. Имало е и случаи на пострадали деца. Това припомни пред БНР адвокат Биляна Лавчева, председател на фондация "АМЕ". През изминалата година организацията е била потърсена от над 200 жени с такъв проблем.

В началото на 2021 г. бяха предложени промени в Закона за защита от домашно насилие. Те са свързани със сроковете, както и с криминализирането на повечето опасни деяния. Предложено е създаването на регистри на жертви и насилници, отбеляза адвокат Лавчева.

Тя изрази тревога от ръста на насилие над деца. "В България имаме закон срещу тези прояви, но нямаме страх от този закон", подчерта експертът. И напомни, че когато се дискутира по темата, не бива да се омаловажава психическия тормоз, който не е по-малко опасен.

От фондацията продължават работата по изграждане и обзавеждане на защитено жилище за жертви от насилие. Организират се и благотворителни прояви за събиране на средства за него.

Най-четени